09.11.2016

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Donald Trump ja republikaanit saivat värisuoran Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Trumpista tuli presidentti ja republikaanit saivat enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Globaali populistinen protesti on täydessä käynnissä.

Markkinareaktio oli negatiivinen. Osakemarkkinat ja futuurit kääntyivät ympäri maailmaa pakkaselle ja riskipreemiot levenivät. Reaktio on ollut hieman maltillisempi kuin mitä maanantaina ennakoimme.

Trumpin yllättävän hyvän ja sovittelevan aamuisen puheen aikana euroalueen osakemarkkinat olivat kaksi prosenttia pakkasella ja S&P 500 -futuurit alle kaksi prosenttia pakkasella. Markkinat hermoilevat, koska kukaan ei oikein tiedä Trumpin poliittisia suuntauksia, tuskin Trump itsekään.

Hyvin protektionistiset kommentit vaalikampanjan aikana hermostuttavat eniten. Kaatuvatko vapaakauppasopimukset ja pysähtyykö globaali kaupankäynti kokonaan? Loppuuko talouskasvu? Trump tuskin lähtee tälle linjalle. Kyseessä on kuitenkin liikemies, joka on nähnyt konkreettisesti omien sijoitustensa sulavan tasaisesti aina, kun suu on auennut edellä mainitun teeman ympärillä. Lisäksi suuri osa republikaaneista on eri mieltä hänen kanssaan. Toivottavasti Trump kerää ympärilleen parhaat asiantuntijat ohjaamaan talouspolitiikkaa. Tämä näyttää aamuisen puheen perusteella todennäköiseltä.

Seuraavat viikot näyttävät Yhdysvaltojen talouspolitiikan suuntaviivat. Mikäli vaaleja edeltävässä ”reality showssa” lauottuja protektionistisia toimia ruvetaan toden teolla jalkauttamaan, on tämä negatiivinen asia ja heikentää globaaleja kasvunäkymiä selvästi. Pidämme tätä kuitenkin epätodennäköisenä.

Uskomme hermoilun jäävän väliaikaiseksi, eikä presidentinvaalien tulos muuta markkinanäkemystämme. Sen kannalta olennaista on, että:

  • FED:in joulukuun koronnoston todennäköisyys laskenut 80 % => 40 %
  • EKP:n osto-ohjelma jatkuu ja mietintämyssyt ovat päässä ohjelman jatkamiseksi
  • Republikaanien värisuoran jälkeen finanssipolitiikka kääntyy elvyttävämpään suuntaan Yhdysvalloissa (verot, julkiset investoinnit yms.)
  • Globaali tuloskertymä on noussut kaksi neljännestä perätysten ja vuositason kasvu on kääntynyt positiiviseksi Yhdysvalloissa
  • Raaka-aineiden hinnat ovat selvästi vuoden alun tasoja korkeammalla ja inflaatio-odotukset ovat olleet lievässä nousussa
  • Markkinat olivat jo ylimyytyjä ja tunnelmat hyvin pessimistiset ennen äänestystä.

Kuten Brexitin ympärillä, uskomme volatiliteetin ja hermoilun jatkuvan muutaman päivän, jonka jälkeen markkinat rauhoittuvat asteittain. Emme lähde näiltä tasoilta myymään laajasti riskisijoituksia.

Negatiivisia ylilyöntejä kannattaa hyödyntää (jos niitä edes löytyy), kun pöly laskeutuu muutaman päivän kuluessa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Riskittömien korkojen pohjat ovat takanapäin
Seuraava
Trump valittiin presidentiksi: markkinakorot sekä länsimaiset osakkeet nousivat ja dollari vahvistui