31.10.2016

Odotamme osakkeiden vuosikymmenen loppuvan vasta, kun markkinakorot nousevat riittävän korkealle tasolle ja ovat aidosti kiinnostava sijoitusluokka. Viime viikkoina markkinakorot nousivat, kun talous- ja inflaatio-odotukset nousivat länsimaissa. Samalla korkokäyrä hieman jyrkkeni, mikä kertoo talousympäristön tervehtymisestä. Osakesijoittajan on turha vielä säikähtää. Markkinakorkojen noususta hyötyvät pankit, arvoyhtiöt ja euro-osakkeet yleisesti. Kärsijöitä ovat korkeasti arvostetut kasvuyhtiöt ja esim. kiinteistöyhtiöt. Yleisesti osakkeita tukee nyt yritysten tuloskasvun palautuminen Yhdysvalloissa ja euroalueella.

Tämä viikko on kiireinen talousuutisviikko, kun Yhdysvalloissa Fed kokoontuu ja viikon aikana julkaistaan myös yritysten luottamusindeksit ja työllisyysraportti. Ensi viikon tiistaina on Yhdysvaltojen presidentinvaalit, joten riskinottohalukkuus tuskin palaa ennen sitä.


Markkinakorot nousussa – taustalla talouskasvun piristyminen ja inflaatio-odotusten normalisoituminen

Viime viikkoina markkinakorot ovat nousseet länsimaissa. Esimerkiksi Yhdysvaltain 10v. korko on nyt 1,85 %, kun lokakuun alussa korko oli 1,60%. Sama korkojen nousu on nähty Euroopassa ja Saksan 10 v. korko on noussut -0,10 %:sta nykyiseen +0,15 %:iin.

Markkinakorkojen nousun taustalla on monta asiaa, mutta lyhyesti talousympäristö tervehtyy. Viime viikkoina sekä Yhdysvalloissa, Britanniasta ja euroalueelta on saatu odotuksia parempia talousuutisia. Yhdysvalloissa sekä Saksassa yritysten luottamusindeksit nousivat ja Britanniassa talous kasvaa melko selvästi odotuksia nopeammin, Brexit-valmisteluista huolimatta. Samalla inflaatio-odotukset ovat nousseet länsimaissa. Erityisesti euroalueella tämä on tervehtymistä epäterveestä deflaatioympäristöstä kohti n. 1,0%:n tasoja. Eli markkinakorkojen nousu on toistaiseksi hyvä uutinen, eikä uhkaa maailmantaloutta tai osakemarkkinoiden kehitystä.


Korkokäyrä jyrkentyi, mikä on terve merkki maailmantaloudesta

Sama viesti on nähtävissä, kun katsotaan markkinakorkojen kehitystä eri maturiteeteissä eli ns. korkokäyrää. Viimeisen kuukauden aikana pitkät korot ovat nousseet Yhdysvalloissa ja euroalueella lyhyitä enemmän. Tämä kertoo siitä, että korkosijoittajat ovat nyt entistä luottavaisempia talouskasvun jatkumisesta ja inflaation normalisoitumisesta. Kun korkokäyrä jyrkentyy, on tämä historiassa ollut hyvä uutinen osakesijoittajille.

Seuraamme tänä ja ensi vuonna entistäkin tarkemmin korkokäyrän kehitystä. Mikäli korkokäyrä muuttuu laskevaksi, on syytä oikeasti pelätä taantumaa ja osakkeiden vuosikymmen on tällöin todennäköisesti ohi. Eli mikäli Yhdysvalloissa 2v. korot nousevat korkeammalle kuin 10v. korot, on syytä huolestua. Nyt siitä ei siis vielä ole merkkejä.


Yritysten tuloskasvu palautumassa Yhdysvalloissa ja euroalueella

Yhdysvalloissa yritysten tulokset eivät ole kasvaneet sitten alkuvuoden 2015. Tämä on omalta osaltaan johtanut siihen, että myös S&P 500 -indeksi on ollut lähes muuttumaton.

Nyt 3Q 2016 tuloskausi on ollut odotuksia parempi ja samalla tulokset kasvavat n. 2 – 3 % edellisvuodesta. Euroalueella tuloskausi on vielä pahasti kesken, mutta näillä näkymin myös euroalueella yritysten tulokset tulevat kasvamaan viime vuodesta. Luonnollisesti avainasemassa osakemarkkinoille on, mitä yritysten tuloksille tapahtuu ensi vuonna.


Kiireinen uutisviikko edessä – riskinottohalukkuus voi olla vähäistä ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja

Tämä viikko tulee olemaan varsin kiireinen talousuutisten osalta. Keskuspankit kokoontuvat Japanissa tiistaina ja Yhdysvalloissa Fed keskiviikkona. Tiistaina julkaistaan Yhdysvalloissa teollisuusyritysten ISM -luottamusindeksi ja perjantaina työllisyysraportti. Ensi viikon tiistaina pidetään sitten presidentinvaalit Yhdysvalloissa ja ennen sitä riskinottohalukkuus tuskin palaa osakemarkkinoille.


Allokaatiosalkuissamme olemme hyötyneet markkinakorkojen noususta

Allokaatiosalkuissamme olemme korkopuolella suosineet riskisiä yrityslainoja euroalueella ja Yhdysvalloissa, ja samalla pitäneet korkoriskin pienenä. Näin emme ole juurikaan kärsineet pitkien korkojen noususta, toisin kuin vertailuindeksimme. Viime viikkoina olemme pitäneet osakepainomme käytännössä ennallaan. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 53 %. Viimeksi ostimme pankki- ja muita finanssiyhtiöitä Yhdysvalloissa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Talouskehitys vahvistunut pehmeän alkuvuoden jälkeen
Seuraava
Riskittömien korkojen pohjat ovat takanapäin
Samu Lang