21.03.2022

Inhimillinen kärsimys Euroopassa jatkuu edelleen, kun Ukrainan sota jatkuu jo neljättä viikkoa. Kaiken hirvittävyyden keskellä tilanne sijoitusmarkkinoilla on kuitenkin rauhoittunut merkittävästi.

Sodan alkaessa järkytys ja shokki veivät hinnoittelussa voiton ja pelkokertoimen kasvu painoi lähes kaikkien omaisuuslajien arvot selvään laskuun. Hiljalleen markkinoilla on kuitenkin palattu hinnoittelemaan vähemmän pelkoa ja enemmän todellisia tapahtumia ja riskejä.

Osakemarkkinoiden kehityksen osalta viime viikko oli jo erittäin hyvä, ja kurssitaso on lähes kaikilla markkinoilla jo sodan alkamispäivän yläpuolella. Tämä ei tarkoita, että tilanne olisi ratkaistu ja, että riskejä ei olisi. Markkinathan olivat laskeneet jo ennen sodan alkamista ja näin ollen vuoden vaihteeseen nähden ollaan vielä selvästi negatiivisilla tuotoilla.

Kun pelkokertoimen kautta hinnoittelu on vähäisempää, ohjannevat energian ja raaka-aineiden hintojen kehitys sekä keskuspankkien tekemiset jatkossa markkinoiden kehitystä. Energian hinta on merkittävä ajuri sekä kasvunäkymille, että inflaatiokehitykselle, joka taas vaikuttaa keskuspankkien toimiin hyvin vahvasti. Lisäksi ruuan hinnan nousua voi pitää väistämättömänä ja tämä leikkaa kotitalouksien kulutusvaraa muissa tuotteissa. Erityisesti kehittyvien talouksien osalta viljojen hinnan nousu voi olla turmiollista.

Talousnäkymien kannalta positiivista on, että talouskasvu ei nykyään ole enää yhtä vahvasti sidonnaista öljyn hintaan kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Investoinnit uusiutuviin energiamuotoihin vähentävät tätä riippuvuutta entisestään samalla kun ne lisäävät talousaktiviteettia. Mikäli sodan osalta ei tapahdu mitään leviämistä laajemmalle, ei kasvunäkymä vielä ole vakavasti uhattuna. Varmaa on, että kasvu hidastuu, mutta taantuma ei vielä vaikuta väistämättömältä. Tilanteen pitkittyessä riski on toki koholla, vaikka vahva kasvupohja hetken näkymiä kannatteleekin.

Sijoitusmarkkinoiden hinnoittelussa on jo vahva heikentyneen ympäristön sävy, vaikka taantumaa ei vielä voikaan väittää hinnoiteltavan. Samaan aikaan sijoittajat ovat hyvin varovaisia ja positioituminen on sen mukaista. Etenkin nopeasti liikkuvat systemaattiset sijoittajat ovat vähentäneet osakepainonsa hyvin mataliksi. Mikäli sota ei eskaloidu laajemmalle on sijoittajille edelleen houkuttelevia tilaisuuksia madaltuneiden arvostusten ympäristössä. Huomioitavaa on kuitenkin, että kasvuriskit ovat alasuuntaiset ja keskuspankit ovat liikkumassa normaalimman rahapolitiikan suuntaan. Pidämme edelleen osakepainomme neutraalissa.

 

Markkinakommentin on kirjoittanut allokaatiojohtaja Patrik Moring.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkojen kammokvartaali petaa valoisampaa tulevaisuutta
Seuraava
Kuukausi sotaa, mitä talousindikaattorit kertovat?