18.05.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Sijoitusmarkkinoiden kevät 2020 on ollut hurjaa vuoristorataa. Maaliskuun epätoivo vaihtui huhtikuussa yllättävänkin vahvaan palautumiseen. Viimeinen kuukausi on kuitenkin jäähdytelty, ja osakemarkkinat ovat aika lailla huhtikuun puolivälin tasoilla. Sen jälkeen olemme nähneet karmeita talouslukuja -työttömyystilastot päällimmäisenä – sekä suurvaltojen vastakkainasettelu ja kauppasota ovat yrittäneet tehdä paluuta otsikoihin. 

Markkinat eivät ole kuitenkaan jaksaneet laskea paria päivää pidempään, ja päiväliikkeet osakkeissa ovat olleet hyvin rauhallisia kahden kuukauden takaisiin verrattuna. Toisaalta myöskin ylöspäin on ollut vaikea kivuta talouksien hiljattaisesta avaamisesta huolimatta, kun suurimmat alennusmyynnit ovat indeksitasolla poistuneet. Tunnelma on odottava, seuraavina kuukausina julkistettavat talousluvut tulevat olemaan vielä nykyisiä heikompia, mutta katse on tiukasti syksyssä: Saadaanko taloudet pidettyä auki? Kuinka nopeasti luottamus ja esimerkiksi investoinnit palautuvat?

Korkomarkkinat ovat samaten ottaneet aikalisän viimeisen kuukauden aikana. Keskuspankit ovat onnistuneet pitämään rahoitusmarkkinat kasassa, ja korkotasot kurissa, ainakin valtionlainoilla. Yrityslainoissa tuottotasot ovat edelleen kuitenkin koholla, ja ovat palautuneet osakemarkkinoita hitaammin. Rahoituksen välityskanava on kuitenkin saatu keskuspankkien tuella auki ja rahaa on yrityksille tarjolla - kuitenkin valikoidusti, tiukemmilla ehdoilla ja aiempaa korkeammalla hinnalla. Sijoittajan kannalta tiukemmat ehdot ja korkeampi tuottotaso on tietysti hyvä asia.  Vaikka koronakriisi on, ja tulee olemaan monelle yritykselle iso stressitesti, mielestämme markkinahinnoittelu keskimäärin enemmän kuin kompensoi riskin. Yrityslainoissa on arvoa.

Osakkeiden sisällä suosimme erityisesti laadukkaita ja vahvan taseen yhtiöitä, joiden liiketoimintaa tukevat pitkän aikavälin trendit. Esimerkiksi suosimme teknologiayhtiöitä, joista monella on erittäin vahva tase, korona vaikuttaa keskimääräistä vähemmän (joillakin jopa positiivisesti), ja jotka kasvattavat liiketoimintaansa ja tulostaan osittain tulevien kuukausien kehityksestä huolimatta. Toki hinnoitteluerot markkinoiden sisällä avaavat myös mahdollisuuksia taktisiin satelliittisijoituksiin esimerkiksi hyljeksittyihin toimialoihin, mutta nämä ovat luonteeltaan enemmän opportunistisia.

Lyhyen aikavälin varovaisuus osakkeiden kohtuullisen vahvan nousun jälkeen ja tartuntojen toisen aallon uhatessa, yhdistettynä pitkän aikavälin optimismiin johtavat meidät pitämään allokaatioratkaisumme osakepainon neutraalissa. Osakkeiden sisällä suosimme erityisesti teknologiayhtiöitä ja yhdysvaltalaisia osakkeita. Korkosijoitusten sisällä suosimme erityisesti vakavaraisempien yritysten lainoja, mutta myös riskilainoja.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Talousaktiviteetti palautuu, epävarmuus jatkuu
Seuraava
Positiiviset tunnelmat jatkuivat, koronaväsymyksestä kärsiville markkinoille myös muita puheenaiheita