18.04.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Maailmantalous kasvaa edelleen, mutta kasvuvauhti on hieman hiipunut kevään aikana. Citigroupin ylläpitämän mittarin mukaan talousdata on edelleen keskimäärin ennusteita parempaa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja myös kehittyvillä markkinoilla.

Positiivisten yllätysten määrä on kuitenkin ollut laskussa maaliskuusta lähtien. Ilmassa on kevätväsymystä. Donald Trumpin hallinnon kädenvääntö demokraattien ja oman puolueen sisällä on sen verran kovaa, että minkä tahansa lakialoitteen saaminen läpi kongressissa tulee olemaan työn ja tuskan takana. Sijoittajat eivät pidä tästä, sillä veronkevennyksiä ja investointikysynnän nousua on hinnoiteltu jo jonkun aikaa.

Uskomme tilanteen vakautuvan kevään ja alkukesän aikana ja talouden suotuisten fundamenttien siirtyvän jälleen ajajan paikalle toisella vuosipuoliskolla.

Ranskan presidentinvaaleista näyttää myös muodostuvan aiempaa dramaattisemmat. Äärivasemmiston edustaja Jean-Luc Melenchon on kiivennyt kyselyissä jo viiden prosenttiyksikön sisään ensimmäisen kierroksen suosikeista Emmanuel Macronista ja Marine Le Penistä. Poliittinen riski on jälleen nostanut päätään ja volatiliteetti markkinoilla hieman noussut. Epävarmuus on johtanut aktiviteetin lievään hidastumiseen. Uskomme tilanteen vakautuvan kevään ja alkukesän aikana ja talouden suotuisten fundamenttien siirtyvän jälleen ajajan paikalle toisella vuosipuoliskolla. Tällä hetkellä hieman varovaisempi asemoituminen on kuitenkin perusteltua.

Osakemarkkinat kestävät hyvin lievän talouskasvun hidastumisen, mutta eivät voimakasta

Morgan Stanley analysoi tuoreessa tutkimuksessaan Yhdysvaltojen ISM-indeksin ja S&P 500 -osakeindeksin välistä relaatiota. ISM-indeksi kuvastaa tehdasteollisuuden aktiviteettia ja korreloi vahvasti maan BKT-kehityksen kanssa. Viitteitä haettiin nimenomaan siitä, miten S&P 500 -osakeindeksi käyttäytyy seuraavan 12 kk aikana ISM-indeksin huippujen jälkeen. Minkä tahansa huipun jälkeen vuodesta 1948 lähtien ISM-indeksi on noussut keskimäärin (mediaani) 2,1 % ja positiivisia nousujaksoja on ollut 62 %. Kun ISM on laskenut huipun jälkeen alle kasvun rajana pidetyn 50 pisteen lukeman, on mediaanituotto ollut -4,9 %. Vastaavasti kun ISM on laskenut huipun jälkeen, mutta jäänyt yli 50 pisteen on mediaanituotto ollut +3,1 %.

Tuottojen hajonta on ollut suurta, mutta edellinen kertoo hyvin sen, että ISM-indeksin laskuun ei kannattaa liittää suurempaa draamaa. Osakemarkkinat ovat pärjänneet keskimäärin ihan hyvin. Vasta talouden supistuessa riskit nousevat selvästi.

Tuottoerot säilyvät suurina riskisijoitusten välillä

Osakeposition sisällä olemme lisänneet kehittyvien markkinoiden ja Aasian (pl. Japani) painotusta. Olemmekin ylipainossa MSCI AC World -osakeindeksiin nähden. Euroalueen alihinnoittelu alkaa vihdoin realisoitumaan Yhdysvaltojen markkinoita parempana tuottona. Jatkamme yhteisvaluutta-alueen ylipainottamista allokaatiosalkuissamme. Korkopuolella vältämme korkoriskiä. Etenkin euroalueen koroissa on edelleen runsaasti nousuvaraa näiltä tasoilta, vaikka nousun kulmakerroin onkin loiva. Olemme myös lisänneet kehittyvien markkinoiden lainojen painotusta salkuissamme. Yhdysvaltojen dollarin nousupaineen pysähtyminen tukee sijoitusluokan kehitystä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pessimisti voi havaita ensimmäisiä vaaran merkkejä
Seuraava
Ranskan vaaleista toivottu lopputulos
Samu Lang