07.01.2019

Joulu-tammikuun aikana suurin muutos markkinoilla on ollut Yhdysvaltain talouskasvun hidastuminen. Erityisesti vienti- ja teollisuusyhtiöiden näkymät ja tilaukset ovat heikenneet rajusti. Jo aiemmin viime vuoden aikana indikaattorit heikentyivät euroalueella ja Aasiassa. Kiinassa kasvun hidastuminen on johtamassa viranomaisten elvytykseen. Talouskasvu hidastuu maailmanlaajuisesti. Kaikki tämä tulee näkymään lähiviikkoina heikkoina 4Q2018 -tuloksina ja erityisesti heikkoina yritysten ohjeistuksina vuoden 2019 tuloskehityksestä. 

Osakemarkkinat ovat toki hinnoitelleet talous- ja tuloskasvun hidastumisen. Viime vuoden osakemarkkinoiden laskun jälkeen osakkeet ovat maltillisesti hinnoiteltuja historialliseen keskiarvoonsa nähden. Nyt tarvitaan merkkejä ja vahvistuksia, ettei taantumaa ole tänä vuonna tulossa. Yhdysvaltain keskuspankin koronnostojen mahdollinen pysäyttäminen 30.1. olevassa kokouksessa auttaa. Markkinat eivät enää odota koronnostoja Fediltä, vaan jopa koronlaskua, toki vasta vuonna 2020. Samoin Kiinan elvytys avittaa maailmantaloutta. 

Suurin paine kohdistuu kuitenkin USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluihin. Ne pitäisi saada sovituksi helmikuun loppuun mennessä. Valkoisen talon epäammattimaisuus ja arvaamattomuus vaikeuttavat sopimista, samoin Kiinan kotimarkkinoiden sulkeutuneisuus.  

Pidämme osakkeet edelleen alipainossa. Allokaatio 50 -salkun osakepaino on nyt n. 45 %. Viime vuoden lopulla teimme isohkoja muutoksia. Vähensimme viime vuodet isolla painolla ollutta S&P 500 -indeksiä. Samalla lisäsimme defensiivisiä yhtiöitä Euroopassa, esim. sveitsiläisiä osakkeita. Jo aiemmin olemme lisänneet alhaisen volatiliteetin osakkeita Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Olemme lisänneet myös kehittyvien maiden osakkeiden painoa. Korkopuolella pidämme isot painot käteisessä ja varomme dollarin heikentymistä. Olemme viime syksyn mittaan lisänneet mm. kehittyvien maiden valtiolainoja.    

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla joulun ympärillä voimakasta heiluntaa - ei vaikuta isoon kuvaan
Seuraava
Markkinat palautuneet sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa – tuloskausi alkaa tällä viikolla