17.04.2023

Tapahtumarikkaan maaliskuun jälkeen osakemarkkinoilla koittaa jälleen tuloskauden aika, kun yhtiöt julkistavat seuraavien viikkojen aikana ensimmäisen vuosineljänneksen raporttinsa. Tunnelmat markkinoilla ovat tuloskauden kynnyksellä jokseenkin odottavat. Markkinoita kiinnostaa varsinaisten tulosten lisäksi ennen kaikkea se, miten yhtiöt kommentoivat ja ohjeistavat näkymiään. Selkänojaa tuloskauteen tuovat esimerkiksi vahvat tilauskannat, joita monilla teollisuusyhtiöillä on tukenaan.

Ensimmäiset raportit ovat yllättäneet markkinat myönteisesti

Tätä kirjoitettaessa vain harvat yhtiöt ovat ehtineet raportoida. Euroopan markkinoilla ensimmäisten joukossa oli luksustavarantuottaja LVMH, joka julkaisi vahvan myyntiraportin. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kasvu oli 17 prosenttia, mikä ylitti markkinoiden odotukset. Yhtiö osoitti vahvaa kasvua kaikilla markkinoillaan ja lähes kaikissa tuotesegmenteissään. Kiinan markkinoilla kysynnän palautuminen on odotustemme mukaisesti ollut vahvaa, ja yhtiö odottaa kasvun jatkuvan reippaana Kiinassa läpi vuoden. LVMH:n vahva raportti on positiivinen indikaatio myös muiden luksusyhtiöiden raportteja ajatellen. Toinen yhtiö, joka on jo ehtinyt julkistaa ennakkotietoja kvartaalituloksestaan, on kemikaaliyhtiö BASF. BASF:n myynti jäi ennakkotietojen perusteella markkinoiden odotuksista, mutta tulos oli selvästi odotettua parempi. Hinnoittelu on siis ollut analyytikoiden oletuksia parempaa. Merkittävin tulosylitys oli agri-divisioonassa, mutta myös useat muut divisioonat ylittivät odotukset. BASF ei tässä yhteydessä muuttanut koko vuoden ohjeistustaan mitenkään.

Markkinatasolla maltilliset odotukset, mutta yhtiötasolla nähdään myös vahvaa tuloskasvua

Kuluvan vuoden markkinatason tuloskasvuodotus on tällä hetkellä sekä Euroopan että Yhdysvaltain markkinoilla lähellä nollaa. Pinnan alla näkymät ovat eri sektoreiden ja yhtiöiden välillä kuitenkin hyvin erilaiset. Euroopassa vahvinta tuloskasvua tälle vuodelle odotetaan finanssisektorilla, jossa odotus on 20 prosentin tasoa, sekä IT-sektorilla, jossa kasvua odotetaan yli 15 prosenttia. Finanssisektorilla myötätuulta tuo osaltaan yleisesti noussut korkotaso. Heikointa tuloskasvua odotetaan puolestaan energia- ja raaka-ainesektoreilla, jotka hyötyivät viime vuonna koholla olleista öljyn ja raaka-aineiden hinnoista. Raaka-ainevetoiset sektorit pois luettuna yhtiöiden tuloskasvuodotuksen mediaani on kuitenkin 5–6 prosentin tasoa. USA:ssa tuloskausi käynnistyi perjantaina isojen pankkien tuloksilla. Tätä kirjoittaessa luvut eivät olleet vielä saatavilla. Tälle vuodelle USA:ssa vahvinta tuloskasvua odotetaan kestokulutushyödykesektorilta, jonka tulosten odotetaan kasvavan yli 25 prosenttia. Myös viestintäpalvelusektorin odotetaan kasvavan noin 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Monien yhtiöiden odotetaan siis osoittavan hyvää kasvua myös tänä vuonna, vaikka markkinatason kasvuodotus saattaakin näyttää vaatimattomalta.

IT-sektorin sisällä on alkuvuoden aikana ollut nähtävissä vahvaa momenttia esimerkiksi tietyissä osissa puolijohdekomponenttien arvoketjua. Puolijohdevalmistaja Infineon on ehtinyt jo alkuvuoden aikana nostaa kuluvan vuoden ohjeistustaan autoteollisuuden ja muun yleisen teollisuuden kysynnän vetämänä. Myös verrokki ST Microelectronics julkaisi heti vuoden alkuun ohjeistuksen, joka oli selvästi markkinoiden odotuksia parempi.

Laadukkaat kasvuyhtiöt luovat arvoa yli ajan

Ilmassa on ehkä jonkin verran epävarmuutta, ja maaliskuun turbulenssi pankkisektorin ympärillä toimi osaltaan muistutuksena markkinariskeistä. Epävarmoina aikoina laadukkaiden kasvuyhtiöiden edut kuitenkin korostuvat. Tasainen kasvu ja tuloksentekokyky, hyvät ja stabiilit tulosmarginaalit ja kyky tehdä kassavirtaa luovat arvoa osakkeenomistajalle yli ajan. Eurooppalaisen osakemarkkinan arvostustaso on alkuvuoden positiivisen kurssikehityksen jälkeenkin historiaansa nähden maltillinen. Laadukkaissa ja kasvukykyisissä yhtiöissä löytyy edelleen hyviä mahdollisuuksia pitkäjänteisille sijoittajille. Näitä mahdollisuuksia ajoittainen markkinahermoilu osaltaan myös tarjoaa. 

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut salkuhoitaja Anders Thylin.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla odottava tunnelma tuloskauden alla
Seuraava
Korkosijoittaminen on taas muodissa – ja hyvästä syystä