10.12.2015

  • » Nostotahtia on puhuttu alas
  • » Raaka-aine firmat paineessa…
  • …ja vaikutukset näkyvät myös Suomessa


MARKKINOISTA

Ollaanko markkinoilla nyt kuitenkin päätymässä siihen, että koron nostot hieman heikentävät osakkeiden näkymiä?

Lokakuun lopulla kun Fedin joulukuinen nosto alkoi aikuisten oikeasti näyttää todennäköiseltä, niin osakkeet nousivat koronnosto-odotusten kanssa käsi kädessä. Ja melko kovalla kulmakertoimella. Nyt tuntuu kuin markkinat olisivat pysähtyneet vielä kerran miettimään uudestaan.

Meidän näkemyksemme mukaan talouskasvu ja sitä kautta myös osakemarkkinat tulevat kestämään Fedin nostot hyvin, varsinkin kun nostopolun jyrkkyyttä on viime viikkoina puhuttu hieman loivemmaksi. Markkinahinnoittelun mukaan nykyinen Fedin 0 – 0,25 % ohjauskorko nousee 25 korkopisteellä 16.12. ja sen jälkeen ensi vuonna nähdään vain yksi tai kaksi 25 pisteen nostoa.

Eilenkin osakkeita myytiin kautta linjan ja kirjoittelu pyöri raaka-aineiden ympärillä. Etenkin kaivosteollisuuden ongelmat alkavat kumpuamaan enemmän ja enemmän pintaan.

Eilen Freeport-McMoRan ja Kinder Morgan ilmoittivat investointien leikkauksista ja osinkojen jäädytyksestä. Tänään Glengore liittyi samaan porukkaan. Investointien ja osinkojen leikkaajien listalle on vaikea enää spekuloida lisää jäseniä, koska kaikki merkittävät firmat alkavat jo olla siellä.

Nämä toimet alkavat nyt näkymään alihankintaketjussa, joten Sandvik ilmoitti aamulla omasta kulusäästöohjelmastaan. On vain loogista ajatella, että näitä ilmoituksia tullaan näkemään jatkossa enenevissä määrin. Koko toimiala on ongelmissa laskeneiden metallihintojen vuoksi. Suomessakin näitä em. alihankkijafirmoja riittää: Metso, Outotec, Outokumpu, SSAB suoralla riippuvuudella, Cargotec (satamat), Konecranes (satamat), PKC Group (rekat) epäsuoralla riippuvuudella. Varovaisuus on paikallaan niin kauan kun raaka-ainemarkkinat kyntävät nykytasoillaan.

Huterasta fiiliksestä huolimatta painotamme kuitenkin samalla, että maailmantalouden kasvunäkymät ovat kokonaisuudessaan edelleen varsin solidit.

Tänään markkinat jatkavat laskuun ja taitaa mennä aika kalkkiviivoille muun muassa se, että päätyykö osakkeiden tuotto vuoden 2015 osalta plussalle vai miinukselle.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
EKP petti odotukset, mutta onneksi on Yhdysvallat
Seuraava
Öljy jatkoi surkastumistaan