18.01.2021

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Terveydenalan asiantuntijoiden odotusten mukaisesti koronatartunnat ovat levinneet tehokkaasti pohjoisella pallonpuoliskolla talven aikana. Lisäepävarmuutta tilanteeseen ovat tuoneet uudet virusmuunnokset, joiden uskotaan lisäävän koronan tartuttavuutta. Toimenpidesuositukset ja ennusteet eivät kuitenkaan ole muuttuneet: rajoitustoimia tarvitaan, kunnes riittävä osuus väestöstä on saatu rokotettua. Nykyisten rokotteiden arvioidaan tehoavan myös muuntuneeseen koronavirukseen.

Olisi siis kestettävä vielä rajoituksia ainakin kevääseen asti, riippuen rokotustahdista. Rokottaminen on sujunut kohtuullisesti huolimatta ajoittaisista viivästyksistä rokotteiden toimituksissa ja epäselvyyksistä rokottamisjärjestyksestä. Israel on ottanut rokottamisessa johtajuuden ja israelilaisista jo neljännes on rokotettu. Toisessa ääripäässä Australia (missä on tällä hetkellä kesä ja koronatartunnat harvinaisia) ei ole aloittanut rokotuksia vielä ollenkaan.

Positiivista rajoituksissa on se, että poliitikoiden puheista huolimatta ne ovat huomattavasti lievemmät ja kohdistetummat kuin viime keväänä. Tästä syystä, vaikka erityisesti matkailua ja ravintola-alaa rajoitetaan merkittävästi, elää teollisuus tällä hetkellä pienimuotoista buumia. Raaka-aineiden hinnat ovat laajasti nousussa, ja odotukset alkavalle tuloskaudelle ovat positiiviset. Myös toimialoilla, joissa etätyöskentely on mahdollista, on sitä harjoiteltu jo pitkään ja sopeutumista on tapahtunut. Vaikka aaltoilua koronatartunnoissa nähtäneen vielä, talouden palautuminen jatkuu jo ennen rokotusten vaikutuksen näkymistä.

Vaikka elämä palaisi nopeammin normaaliin, ei kuitenkaan ole odotettavissa, että keskuspankit vetäisivät boolimaljaa markkinoilta vielä tänä vuonna. Tämän viestin vahvisti viime viikolla Fedin puheenjohtaja Jerome Powell. Jo aiemmin keskuspankin rahapolitiikkaan on lisätty kirjaus ”symmetrisestä” inflaatiotavoitteesta. Tavoitteen ylittävää inflaatiota katsotaan aikansa pitkän heikon inflaation periodin jälkeen. Keskuspankit haluavat varmistaa, että talous on vakaalla pohjalla ennen kuin rahapolitiikkaa lähdetään varovaisesti kiristämään. Matalan korkotason vuoksi pullistelevat omaisuuslajien arvot ovat sivutuote.

Sijoittajan kannalta fundamentit näyttävät hyviltä. Ongelmaksi muodostuvat arvostustasot, sillä iso osa edellä mainitusta hyvästä on jo hinnoissa. Tuotto-odotukset ovat vahvan palautumisen jälkeen jo lähelle koronaa edeltävää aikaa. Tämä korostaa sijoittajille mm. kasvuyhtiöiden ja vaihtoehtoisten sijoitusten arvoa pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä noususyklistä hyötyvät kuitenkin myös mm. pienyhtiöt, ja riippuen koronaskenaarioista myös ne pahimmat koronakärsijät.

Pidämme allokaatioratkaisuissamme osakkeet ylipainossa. Pidämme kiinni vahvoista megatrendeistä hyötyvistä teknologiayhtiöistä, joiden uskomme olevan pitkän aikavälin voittajia. Syklisistä teemoista painotamme erityisesti pienyhtiöitä. Uskomme edelleen Yhdysvaltojen ja vahvasta syklistä hyötyviin kehittyvien markkinoiden osakemarkkinoihin. Pidämme japanilaiset osakkeet alipainossa. 

Korkosijoitusten sisällä luotamme yritysriskiin yrityslainojen ja riskiyrityslainojen muodossa. Luottoriskipreemiot ovat kiristyneet, mutta positiivinen talouskehitys ja alhainen korkotaso ajavat sijoituksia edelleen kohti yritys- ja riskiyrityslainoja. Pidemmissä koroissa saatetaan nähdä nousupainetta, joka heikentää valtionlainojen houkuttelevuutta. Korkojen nousu saattaa kuitenkin tarjota paikkoja valtionlainapainojen maltilliselle lisäämiselle, sillä niiden tarjoamat korrelaatiohyödyt ja pitkän aikavälin vaisut korkonäkymät lisäävät niiden houkuttelevuutta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoitusvuoteen 2021 lähdetään toiveikkaissa tunnelmissa
Seuraava
Rokoteaikataulu ja osakeoptimismi nostavat kysymyksiä – kuva talouden palautumisesta ennallaan