11.05.2015

» Korkomarkkinoilta alkanut riskisijoitusten korjausliike pysähtyi ja markkinat ovat rauhoittuneet – uskomme suurimman myyntipaineen päättyneen

» Nousevien korkojen ympäristössä pankit, arvoyhtiöt ja pienemmän markkina-arvon yhtiöt menestyvät usein keskimääräistä paremmin

» Konservatiiveille yllätysvoitto parlamenttivaaleissa – epävarmuus poistui, punta vahvistui ja osakemarkkinat pomppasivat terävästi.


Korkohyppy pysähtyi ja markkinat rauhoittuivat


Viime viikon korjausliike sijoitusmarkkinoilla pysähtyi kuin seinään viikon lopulla. Korkomarkkinoilta alkunsa saaneet shokkiaallot rauhoittuivat, kun korkojen nousu pysähtyi ja euro kääntyi uudestaan laskuun dollaria vastaan. Näkemyksemme mukaan kyseessä on normaali korjausliike nousumarkkinoilla. Vuoden alussa markkinat juoksivat hieman itsensä edelle, hinnoittelukertoimet olivat koholla ja sijoittajat olivat liian yksimielisiä monesta näkemyksestä. Lisäksi kevät on perinteisesti heikkoa aikaa sijoitusmarkkinoilla. Uskomme suurimman myyntipaineen olevan takanapäin ja riskipositioiden keventäminen näiltä tasoilta ei ole järkevää. Euroalueen talouskasvu on elpymässä, tulosmomentti vahvistumassa ja pankkien luotonanto elpymässä. Lisäksi keskuspankkien rahapolitiikka säilyy hyvin elvyttävänä pitkään ja osakkeiden relatiivinen hinnoittelu kestää hyvin vielä paljon korkeammat korkotasot. Kevät on kuitenkin haastavaa aikaa ja tuottojen heilunta jatkuu. Uskomme markkinoiden palaavan selvemmälle nousu-uralle toisen vuosipuoliskon aikana.


Tuottoajurit muuttuvat kun korot kääntyvät nousuun


Terävät laskut missä tahansa sijoitusluokassa ovat myrkkyä markkinoille. Sijoittajat hermostuvat yllätyksistä ja keventävät positioita myös muissa sijoituslajeissa. Korkojen nousun odottelu on volatiilia aikaa, mutta nousevien korkojen ympäristö on historiassa ollut suotuisaa aikaa osakesijoittajalle. Tuottoajurit kuitenkin muuttuvat. Kun korot nousevat, pankkiosakkeet menestyvät usein keskimääräistä paremmin. Luotonannolla on taipumus nousta ja korkokate paranee. Toisaalta myös pienemmän markkina-arvon yhtiöt ja arvoyhtiöt menestyvät isoja kasvu-yhtiöitä paremmin. Euroalueen talouskasvun vahvistuessa, EKP:n lainaohjelman edetessä ja Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikan kääntyessä asteittain kireämpään suuntaan, pitkien korkojen käänne lähestyy. Uskomme, että Saksan 5 vuoden korko ei enää käy -0,15 % tasolla.


Iso-Britannian konservatiivien yllätysvoitto otettiin markkinoilla myönteisesti vastaan


Ennakkokyselyjen vastaisesti konservatiivit saivat enemmistön Iso-Britannian parlamenttivaaleissa. Tulos oli selkeä ja se tuo jatkuvuutta maan talouspolitiikkaan. Merkittävä epävarmuustekijä hälveni Euroopan sijoitusmarkkinoilta. Pelot liittyen brittien EU-kansanäänestykseen ovat liioiteltuja. Kyse on ”Eurooppa-projektiin” liittyvästä jatkuvasta neuvottelusta. Todennäköisesti kompromissi saadaan aikaiseksi ja konservatiivihallitus pystyy suosittelemaan äänestäjilleen, että EU:ssa kannattaa pysyä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kuoppia tiessä, matka jatkuu
Seuraava
Korkojen nousun taustalla liian alhaiset korkotasot ja euroalueen talouskasvun piristyminen