26.03.2018

Korkojen nousu Yhdysvalloissa on jo muuttanut sijoitusympäristön. Lyhyiden korkojen nousu on ollut varsin voimakasta Yhdysvalloissa, ja esimerkiksi kahden vuoden  korko on noussut jo 2,3 %:iin, kun korko oli vielä 1,3 % viime syksynä. Jo pelkästään tämä riittää siihen, että kaikkien riskisten sijoitusluokkien volatiilisuus nousee ja tuotot maltillistuvat, kuten olemme nyt alkuvuodesta joutuneet havaitsemaan. 

Korkojen nousun taustalla on Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) kiristyvä rahapolitiikka. Viime viikolla Fed nosti viitekorkonsa jo 1,5 – 1,75 %:iin ja ilmoitti jatkavansa korkojen nostoja tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden lopulla viitekorko tullee olemaan n. 2,25 % tasolla ja n. 2,75 – 3,0 % tasolla vuoden 2019 lopulla.

Ongelmallista on viime viikkoina ollut erityisesti rahamarkkinakorkojen nousu Yhdysvalloissa. Pankkien välisiä rahamarkkinakorkoja mittavaa 3kk Libor-korko on noussut jo 2,3 %:iin, vaikka Yhdysvaltojen yön yli korko on vain n. 1,7 %.  Taustalla ei toki ole pankkien ongelmat, vaan likviditeetin väheneminen ja pankkien kohtaamat veromuutokset. 

Korkojen nousu johtaa joka tapauksessa velkaisten yritysten, kuluttajien ja sijoittajien ongelmiin sekä investointien vähenemiseen vuoden 2019 aikana. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei Fed tule pelastamaan osakemarkkinoita ja sijoittajia toisin kuin viime vuosina on usein käynyt. Fed jatkaa korkojen nostoja ainakin tänä vuonna, vaikka osakemarkkinoiden lasku jatkuisi.   

Presidentti Trump käy vaalikamppailua kovin asein

Kauppasotakeskustelu on edennyt jopa odotuksia pahemmaksi, kun Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla tulleista, jotka koskevat jopa 50 – 60 miljardin dollarin tuontia Kiinasta. Lisäksi Yhdysvallat on rajoittamassa kiinalaisten yritysten investointeja Yhdysvaltoihin ilmeisesti ainakin teknologiasektorilla. Näihin Kiina on vastaamassa omilla tulleillaan. Kiinalaisten vastatoimet ovat toistaiseksi olleet varsin maltillisia ja koskisivat ainakin aluksi vain noin 3 miljardin dollarin kauppaa.  

Ilmeisesti presidentti Trump käy vaalikamppailua kohti marraskuun kongressivaaleja ja toteuttaa omia vaalilupauksiaan. Näin ei kyllä ole järkevää toimia, sillä kauppasotapuheet iskevät yritysten luottamukseen ja investointien lykkääntymisiin myös Yhdysvalloissa ja globaalisti.   

Korkojen nousu ja kauppasotakeskustelu voivat johtaa talouskasvun hidastumiseen vuosien 2019 – 2020 aikana. Kuinka paljon riippuu Yhdysvaltain inflaatiosta, korkojen noususta ja kauppaneuvotteluista. Jo viime kuukausina olemme nähneet yritysten luottamusindeksien laskun Euroopassa. Eli talouskasvu ei ole enää paranemassa ja talouskasvu voi hyvin jäädä ekonomistien odotuksista vuoden 2019 osalta. 

Osakemarkkinoiden lasku ollut voimakasta, osakeindeksit tärkeillä tukitasoilla

Osakemarkkinoiden lasku on ollut varsin voimakasta helmikuussa ja nyt uudestaan maaliskuussa. S&P 500 -indeksi on laskenut alkuvuodesta euromääräisesti 6 % ja Saksan DAX-indeksi 7 %. Viime viikkojen laskun jäljiltä S&P 500 -indeksi on nyt tärkeillä tukitasoilla (200 päivän liukuva keskiarvo) ja sama koskee Saksan DAX-indeksiä. Mikäli osakemarkkinat laskevat edelleen, osakemarkkinoilla voidaan nähdä itseään ruokkiva myyntiaalto.    

Hyvä talous- ja varsinkin tuloskehitys tukevat osakkeita toki vielä tänä vuonna. Eli voimme hyvinkin kokea ajanjakson, jossa yhtiöt raportoivat hyvistä tuloksista, mutta osakekurssit eivät enää juuri nouse tulosten johdosta. Näin osakemarkkinoiden arvostustasot laskevat. 

Olemme vähentäneet riskisijoituksia allokaatiosalkuissamme 

Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa, mutta laskimme viime viikolla osakkeet alipainoon. Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 48 % ja käteispaino n. 15 %. Samalla olemme vähentäneet riskisiä HY-lainoja. Suosimme laajaa globaalia hajautusta ja riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja, vältämme liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinatunnelmat ovat rauhalliset, mutta hieman varautuneet
Seuraava
Iso kuva: tämän syklin viimeinen jakso käynnissä