12.02.2018

Globaalit osakemarkkinat ovat laskeneet n. 7 - 10 % viimeisen noin kahden viikon aikana. Pääsyynä on keskuspankkien jo tapahtunut ja tuleva rahapolitiikan kiristäminen eli viitekorkojen nostaminen ja velkakirjojen osto-ohjelmien lopettaminen. Luonnollisesti inflaation ja palkkojen kohoaminen nostaa markkinakorkoja ja lisää odotuksia keskuspankkien kiristämisestä. 

Toki osakemarkkinoiden laskun taustalla on myös se, että osakemarkkinoilla on takanaan poikkeuksellisen hyvä ja pitkä jakso. Laskuun on vaikuttanut myös liuta teknisiä syitä, kuten esimerkiksi viime vuosina suositut, volatiliteettiä lyhyeksi myyneet sijoitusstrategiat ja rahastot. Volatiliteetin kasvaessa näihin rahastoihin ja sitä kautta osakkeisiin kohdistuu lisämyyntejä, mikä osaltaan voimistaa osakemarkkinoiden laskua.   

Joka tapauksessa iso kuva on, että korkojen nousu muuttaa sijoitusympäristön entistä vaikeammaksi. Vuosien 2018 – 2019 aikana korjausliikkeet ja volatiliteetti lisääntyvät osakkeissa ja riskisissä HY- ja EM-lainoissa. Lähikuukausina paljon riippuu siitä, kuinka paljon ja koska korkojen nousu vaikuttaa tulevaan talouskasvuun 2H2018 – 2020. Eli kuinka paljon ylivelkaantuneille sijoittajille tulee ongelmia, tapahtuuko isoja yrityskonkursseja tai kehittyvien maiden talousongelmia jne. Jos nämä jäävät vähäisiksi, talouskasvu voi jatkua hyvällä tasolla myös 2019. 

Lähiviikkoina on kaksi mahdollista skenaariota ja luonnollisesti jotain niiden välistä. Joko a) inflaatio Yhdysvalloissa kiihtyy entisestään ja korot nousevat ja volatiliteetti jää hyvin korkealle, osakkeet laskevat ja riskilainojen riskilisät nousevat edelleen. Tästä lisätietoa saadaan esimerkiksi 14.2. julkaistavista Yhdysvaltain inflaatioluvuista. Toisaalta on hyvin mahdollista, että b) Yhdysvalloissa odotuksien mukainen inflaatiokehitys ja maan keskuspankin (Fed) maltillinen ohjeistus 21.3. saavat volatiliteetin laskemaan ja osakkeet palautuvat eli nousevat.

Luonnollisesti aina, mutta varsinkin tänä vuonna, on hyvä huomioida omassa sijoitussalkussa itselle sopiva riskitaso, laaja globaali hajautus, riittävä likviditeetti ja ettei siellä ole liiallisia riskikeskittymiä.

Hoitamissamme allokaatiosalkuissa pidämme osakepainon strategisesti neutraalissa. Juuri nyt Allokaatio 50-rahaston osakepaino on n. 46 % ja käteispaino on poikkeuksellisen korkealla, 14 %. Laskimme osakepainon neutraaliin 30.1. myymällä japanilaisia suuryhtiöitä. Edelleen laskimme osakepainoa viime viikolla myymällä ranskalaisia keskisuuria yhtiöitä. Seuraamme nyt Yhdysvaltain inflaatiolukuja ja Fedin toimia poikkeuksellisen tarkasti.     
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat notkahtivat viime viikolla – ei muutosta isoon näkemykseen
Seuraava
Korkojen nousu jatkui Yhdysvalloissa, mutta osakemarkkinat toipuivat