19.02.2018

Osakemarkkinat varsinkin Yhdysvalloissa toipuivat viime viikolla. Tämä siitä huolimatta, että tammikuun inflaatioluvut olivat Yhdysvalloissa odotettua korkeammat. Viime vuodesta kuluttajahinnat nousivat kohtuullisesti 2,1 %, mutta keskuspankin (Fed) seuraama pohjainflaatio ilman energiaa & ruokaa kohosi peräti 0,3 % joulukuusta. Jos tämä annualisoitaisiin, olisi pohjainflaatio Yhdysvalloissa yli 3 %. Markkinakorot jatkoivat Yhdysvalloissa kohoamistaan viime viikolla. Yhdysvaltain kahden vuoden korko on jo 2,2 % ja 10 vuoden korko 2,9 %. Näin yhdysvaltalaisilla sijoittajilla on tuottava ja turvaava sijoituskohde olemassa. 

Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi nousi dollarimääräisenä reilut kolme prosenttia viime viikolla inflaatioluvuista huolimatta. Indeksi on enää n. 5 % alas korkeimmilta tasoiltaan 2873 pisteestä tammikuussa, kun pahimmillaan laskua oli hieman yli 10 %. Volatilisuutta mittaava VIX-indeksi on samalla laskenut jo tasolle 19.5, kun pahimmillaan se kävi 37 pisteessä. Euroalueella osakkeet eivät ole ainakaan vielä piristyneet aivan yhtä paljon, kun EUR/USD on jälleen vahvistunut 1,24-1,25 tasolle.   

Tällä viikolla sijoittajat odottavat Fed:in edellisen kokouksen pöytäkirjoja keskiviikkona ja sitten Fed:in seuraavaa kokousta 21.3. Tällöin Fed nostaa viitekorkonsa ylälaidan jo 1,75%:iin. Mielenkiintoista on, kuinka Fed ohjaa markkinoita loppuvuoden koronnostoista. Markkinat odottavat nyt Fedin nostavan viitekorkoaan 2,0 % – 2,25%:n tasolle vuoden loppuun mennessä. Tällä viikolla julkaistaan myös yritysten luottamusta mittaavat ostopäällikköindeksit (PMI) Yhdysvalloissa ja euroalueella keskiviikkona. 

Hoitamissamme allokaatiosalkuissa pidämme osakepainon strategisesti neutraalissa ja juuri nyt Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on n. 50 % ja käteispaino on poikkeuksellisen korkealla, 11 %. Viime viikolla lisäsimme hieman euroalueen osakkeita. Samalla kevensimme entisestään riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa. Luonnollisesti seuraamme nyt Yhdysvaltain inflaatiolukuja ja Fedin sekä EKP:n toimia poikkeuksellisen tarkasti.     
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkojen nousu muutti sijoitusympäristön
Seuraava
Yhdysvalloissa osakkeet palautuneet – tällä viikolla Fedin pääjohtaja Powellin puhe