21.12.2020

Markkinat olivat joulukuussa suhteellisen vaisut erittäin vahvan marraskuun jälkeen. Taistelemme edelleen virusta vastaan, ja markkina on sulatellut rokotteiden aikataulua sekä niiden vaikutusta reaalitalouteen.

Alkukevään erittäin rajut rajoitustoimenpiteet aiheuttivat taloudelle merkittävän shokin, ja tautiin liittyvä epävarmuus oli erityisen korkealla. Syksyn rajoitustoimenpiteet ovat olleet kevyempiä ja osittain myös paikallisia, mikä on estänyt laajempia kriisiytymisiä. Tosin tietyt toimialat kärsivät edelleen, vaikka talous pärjäisikin ihan hyvin. Yllättävän hyvät joulukuun ostopäällikköindeksit Euroopassa ovat yksi todiste talouden hyvästä vedosta. Mitään varsinaista kasvupyrähdystä emme saa rajoitustoimien aikana aikaiseksi, mutta talouden aktiviteetti on pysynyt stabiilina eikä ole romahtanut kuten keväällä. Olemme jossain määrin tottuneet viruksen luomaan ”uuteen normaaliin”. 

Koronarokotteen saa joka päivä yhä useampi ihminen. Länsimaista eniten omaa väestöään on rokottanut Iso-Britannia, mutta sielläkin ollaan rokotusten suhteen vasta aivan alkumetreillä. Laumaimmuniteetin saavuttamiseksi tarvittava rokotekattavuus on noin 60 % väestöstä, ja se näyttää tällä hetkellä olevan saavutettavissa ensi kesänä Euroopassa ja USA:ssa. 

Ensi vuoden alku mennee siis vielä ns. jäitä poltellessa, kun odotetaan, että riittävä määrä ihmisiä saadaan rokotettua. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla on turha odottaa mitään merkittäviä talouskasvulukuja. Vuoden toinen puolisko on sitten eri tarina, ja sinne onkin ladattu jonkun verran odotuksia. 

Markkina on käynyt kuumana ja monet kyselevät, onko nyt noustu liikaa - varsinkin kun useat pääindeksien tulosperusteiset arvostusluvut näyttävät korkeilta. Näkemyksemme on, että markkinat voivat hyvin jatkaa positiivisessa vireessä vielä vuosia eteenpäin. 

Olemme uuden taloussyklin alussa, jossa sekä raha- että finanssipolitiikka tukevat riskimarkkinoita ja taloutta merkittävästi. Usein tällaiset vahvat arvostustason nousut ovat tyypillisiä nousumarkkinoiden alussa. Myöhemmin tuotot tulevat tuloskasvun kautta ja arvostustasot hieman laskevat. Uskomme, että olemme vasta siirtymässä kasvun periodiin, jonka pitäisi tuoda sijoittajille lisätuottoja tulevina vuosina. 

Lisäksi, niin yksinkertaiselta kun se kuulostaakin, korkotaso ohjaa myös riskinottoa. Tällä hetkellä osakkeiden tulostuottopreemio on edelleen merkittävästi korkeammalla kuin korkotaso länsimaissa, ja sillä on jonkun verran matkaa. On mahdollista, että korkojen nousu hoitaa tämän preemion, mutta se on toistaiseksi epätodennäköistä, kun ollaan kaukana täystyöllisyydestä. 

Allokaatiosalkuissamme suosimme edelleen osakkeita. Osakkeiden sisällä pidämme Yhdysvalloista sekä kehittyvistä markkinoista. Teemoina nostamme teknologiaosakkeita sekä pienyhtiöitä. Korkopuolella jatkamme ylipainossa yrityslainoissa. Viime aikoina olemme hieman suojanneet dollaririskiämme, näemme että dollari voi jatkaa heikkona. 

Seuraava markkinakatsauksemme ilmestyy tammikuun alkupuolella. 

Oikein hyvää joulua sekä uutta vuotta kaikille lukijoille! 

Pysykää terveinä. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat valmistautuvat vuodenvaihteeseen virustartuntojen varjossa – positiiviset näkymät kuitenkin edelleen paikallaan
Seuraava
Sijoitusvuoteen 2021 lähdetään toiveikkaissa tunnelmissa