09.09.2015

Elokuun lopulla osakemarkkinat laskivat voimakkaasti, kun sijoittajat säikähtivät Kiinan talouskasvun hidastumista, Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) tulevaa rahapolitiikan kiristämistä ja kehittyvien maiden valuuttojen heikentymistä. Markkinoista riippuen osakeindeksit laskivat 10 – 20 % ja myös riskisten yrityslainojen riskipreemiot kasvoivat.


Viime ja edellisellä viikolla puolestaan saimme ensimmäisiä viitteitä markkinoiden rauhoittumisesta. Taustalla olivat jälleen keskuspankit. Ensin Kiinan keskuspankki (PBOC) ilmoitti korkojen ja reservivaatimusten laskusta. Sitten pääjohtaja Draghi ilmoitti EKP:n olevan valmiina lisätoimiin. Lisää viranomaisten rauhoittelemista voi olla luvassa ensi viikolla, kun Fed tuskin on vielä valmis viitekorkonsa nostoon seuraavassa kokouksessaan 17.9.


Edelleenkään sijoittajat eivät tiedä kuinka paljon Kiinan talouskasvu ja maailmantalouden kasvu hidastuvat. Näin lähiviikkoina julkaistavat Kiinan talousluvut tulevat säilymään sijoittajien huomion ja hermostuneisuuden kohteena. Meidän näkemyksemme on, että Yhdysvaltain ja myös euroalueen talouskasvu jatkuu, vaikka Kiinan talouskasvu hidastuukin. On hyvä muistaa, että Kiina voi jatkaa elvyttämistä.


Länsimaisten osakkeiden lasku oli mielestämme elokuussa liiallista suhteutettuna maailmantalouden tilaan, osakkeiden arvostukseen ja länsimaisten keskuspankkien kevyeen rahapolitiikkaan. Kyllä, lopulta Yhdysvaltain keskuspankki nostaa korkoja mahdollisesti joulukuussa, mikä iskee yksittäisiin kehittyviin maihin ja raaka-aineisiin - mutta ei enää länsimaisiin osakkeisiin.


Allokaatiosalkuissamme olemme viime viikkoina hienoisesti lisänneet riskiä ostamalla yhdysvaltalaisia osakkeita ja riskilainoja sekä isoja euro-osakkeita. Allokaatio 50 -salkuissa osakepaino on nyt n. 54 %:n tasolla. Aloitimme riskin lisäämisen 25.8., kun Kiinan keskuspankki ilmoitti rahapolitiikan elvytyksestä. Suosimme edelleen voimakkaasti eurooppalaisia osakkeita. Esimerkiksi Allokaatio 50 -rahaston kaikista sijoituksista n. 26 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä paino on vain 11 %. Ei syytä paniikkiin - osakkeiden vuosikymmen jatkuu aina vuoteen 2017 asti.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Ensimmäisiä vakautumisen merkkejä osakemarkkinoilla – taustalla PBOC ja EKP
Seuraava
Yritysten kasvunäkymät Lähi-idässä yhä hyvät