30.11.2015

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

» Kiinassa perinteisen teollisuuden aktiviteetti on hidastunut selvästi ja nopeaa käännettä ei ole näköpiirissä

» Kiinan rakennemuutos ei ole pelkää sanahelinää, vaan se on jo nyt täydessä käynnissä

» Perinteisen talouden sektorit tekevät tilaa uudelle taloudelle – tämä näkyy jo selvästi yhtiötasolla ja myös osakemarkkinoilla


Kiinan perinteisen teollisuuden hidastuminen jatkuu

Teräsyhtiöiden alamäki Euroopassa aiheuttaa ahdistusta. Syyttävä sormi osoittaa usein Kiinan suuntaan. Lähes puolta koko maailman raakateräksen tuotannosta hallitsevaa Kiinaa syytetään hintojen dumppauksesta ja kilpailutilanteen tahallisesta vääristämisestä. Totuus on tällä kertaa tarua vähemmän ihmeellinen: Kiina ei enää tarvitse terästä yhtä paljon kuin aiemmin, joten se myy ylijäämävarastojaan ulkomaille. Perinteisen teollisuuden alamäki näkyy jo selvästi Kiinan taloustilastoissa. Teollisuustuotannon vuosikasvu on hidastunut selvästi jo viimeisen kahden vuoden ajan. Kaivosteollisuuden ja sähköntuotannon kasvuluvut ovat jo kääntyneet pakkasen puolelle. Paluuta vanhaan ei ole, jossain vaiheessa kysynnän ja tarjonnan tasoapaino löytyy, mahdollisesti jo ensi vuoden aikana, mutta selvästi alemmalle tasolle kuin viimeisen vuosikymmenen aikana.


Kiinan talouden rakennemuutos on jo täydessä käynnissä – kulutuskysynnän rooli kasvaa

Tilastot todistavat paljon puhutun rakennemuutoksen olevan jo täydessä käynnissä. Perinteinen teollisuus hidastuu ja kulutuskysyntä kasvaa. Talouskasvun yleisen hidastumisen myötä kulutuskysynnän kavuvauhti on tietenkin aiempaa hitaampaa, mutta kasvun osuus koko kansantuotteesta on selvästi aiempaa suurempi. Vähittäiskaupan vuosikasvu on tällä hetkellä noin 10,5 prosenttia ja se on kiihtynyt viimeisen kolmen kuukauden aikana. Uusien autojen myynti on myös kiihtynyt selvästi. Syyskuun lopussa valtio ilmoitti laskevansa uusien pienempien autojen verotusta. Tämä aiheutti välittämästi kysyntäpiikin rekisteröinneissä. Edellä mainitut ovat hyvä esimerkki Kiinan tulevaisuudesta. Vaurastumisen myötä kulutuskysynnän merkitys kasvaa ja valtio yrttää proaktiiivisesti ohjata kysyntää perinteisten sektoreiden ulkopuolle.


Uusi talous rynnii – vanha talous sakkaa

Kiinan talouden murros näkyy jo konkreettisesti myös yhtiötasolla ja sijoitusmarkkinoilla. Perinteisen talouden sektorit: energia, teollisuus ja raaka-aineet laahaavat selvästi uuden talouden sektorien: sykliset kulutustavarat, terveydenhuolto ja IT jäljessä. Edellä mainittujen perinteisten toimialojen vuosittaiset myynnin kasvuvauhdit olivat kolmannen vuosineljänneksen lopussa -32%, -1%, -16%. Vastaavasti uuden talouden myyntiluvut olivat eri planeetalta +22%, +15% ja +20%. Tuloskehitys antaa vastaavan kuvan (-79%, -32%, -67% ja +39%, +23%, +35%). Uuden talouden sektoreiden tuottokehitys on viimeisten parin vuoden aikana ollut ylivertaista myös perinteiseen teollisuuteen nähden. Mikään ei viittaa siihen, että trendi muuttuisi. Uusi talous tulee olemaan avainasemassa Kiinan tulevan talouskehityksen ja myös osakemarkkinoiden kehityksen näkökulmasta.


Allokaatio

• Osakkeet ovat ylipainossa.

• Euroalueen piristyminen ja Yhdysvaltojen talouskasvu pitävät yritysten tulokset kasvussa.

• Keskuspankkien rahapolitiikka jatkuu edelleen elvyttävänä euroalueella, Japanissa ja Kiinassa.

• Yhdysvallat aloittaa vuoden 2015 lopulla tai tammikuussa 2016 viitekorkojen nostot, mikä voi aiheuttaa hieman vaikean jakson osakkeisiin ja muihin riskisiin sijoituksiin.

• Toisaalta EKP:n toimet avittavat euroyritysten tuloksia ja euroalueen reaalitaloutta.

• Korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat suhteessa osakkeisiin hyvin alhaiset.


Osakesijoitukset

• Euroalueen osakkeet ovat selvässä ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

• Euro-osakkeet hyötyvät euron heikentymisestä, EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

• Yhdysvaltalaiset osakkeet ja Japani ovat alipainossa. Toki allokaatiosalkuissa on edelleen isohkot absoluuttiset painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

• Kehittyvillä markkinoilla suosimme uudistuvia maita & yrityksiä sekä kiinalaisia osakkeita.

• Fedin koronnostot ja dollarin vahvistuminen ovat historiallisesti olleet vaikeita aikoja raaka-aineille ja kehittyville markkinoille. Mutta Kiina hyötyy raaka-aineiden laskusta ja pystyy hoitamaan itsenäistä rahapolitiikkaa.


Korkosijoitukset

• Suosimme High Yield -sijoituksia Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

• Riskiä hajauttavana osana suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja sekä Yhdysvaltojen valtionlainoja.

• Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.

• Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
EKP:n on pakko toimittaa
Seuraava
Markkinoilla odotellaan jo EKP:tä