21.03.2016

  • Keskuspankkien vastaisku onnistui. EKP ilmoitti voimakkaista toimista eikä Fed ole nostamassa korkoja lähikuukausina. Tämä on johtanut yrityslainojen riskilisien selvään laskuun ja osakkeiden nousuun.
  • Luonnollisesti myös Kiinan keskuspankin elvytys ja raaka-ainehintojen vakautuminen ovat avittaneet sijoittajien riskihalukkuuden palautumisessa.
  • Voi hyvin olla, että pitkään hyljeksityt sijoituskohteet ja toimialat tulevat olemaan osakemarkkinoiden sisällä voittajia lähikuukausina. Edellytykset euro-, arvo- ja kehittyvien maiden osakkeiden menestymiselle ovat hyvät vuoden 2016 aikana.
  • Nostimme Allokaation uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakepainoa edelleen helmi- ja maaliskuun vaihteessa. Allokaatio 50 -osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita


Keskuspankkien vastaisku onnistui

Viimeisen kuukauden aikana isot keskuspankit ovat lisänneet elvytystä tai peruneet rahapolitiikan kiristämisaikeita. 29.2. Kiinan keskuspankki lopulta laski pankkien reservivaatimusta ja oli jo tätä ennen lisännyt likviditeettiä. EKP ilmoitti voimakkaista toimistaan 10.3. Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) puolestaan ilmoitti viime viikolla, ettei ole lähikuukausina nostamassa korkojaan.

Näiden toimien johdosta rahoitusmarkkinat ovat jälleen normalisoituneet ja yrityslainojen riskilisät laskeneet voimakkaasti. Ennen EKP:n kokousta heikkojen (HY) yrityslainojen riskilisät olivat noin 5,0 %:ssa ja riskilisät ovat nyt laskeneet noin 3,0 %:iin. Eli hyvin iso muutos hieman yli viikossa. Myös Yhdysvalloissa HY-lainojen riskilisien lasku on ollut voimakasta.


Yritysten riskilisät laskivat ja lainamarkkinat avautuivat

Samalla yrityslainamarkkinat ovat avautuneet uusille emissioille. Viime viikko oli voimakkain emissioviikko yrityslainoille ilmeisesti ikinä Euroopassa, kun yritykset hakivat uutta rahoitusta noin 20 mrd eurolla. Suurimpana yrityksenä rahoitusta haki AB InBev, mutta myös pienemmät ja riskisemmät yritykset ovat onnistuneesti laskeneet liikkeelle yrityslainoja. Suomessa esimerkiksi Outotec ja SRV saivat lisärahoitusta viime viikolla.

Yrityslainamarkkinoiden avautuminen ja erityisesti EKP:n likviditeettitoimet pankeille tulevat näkymään myös reaalitaloudessa kesän aikana. Odotamme talouskasvun jatkuvan euroalueella ja alkuvuoden minikriisin vaikutusten reaalitalouteen jäävän vain vähäisiksi.


Allokaatiosalkkumme ovat olleet ylipainossa helmikuun alusta lähtien

Allokaatiosalkuissamme nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet erityisesti arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.

Osakkeiden sisällä olemme säilyttäneet poikkeuksellisen kovan ylipainon eurooppalaisissa osakkeissa. Allokaatio 50 salkussa 25 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä on vain 11 %. Samoin riskiset yrityslainat ja myös reunavaltioiden lainat tulevat hyötymään EKP:n mahdollisesta lisäelvytyksestä.Allokaatio

» Osakkeet ovat ylipainossa.

» Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja yrityslainamarkkinat jäätyivät.

» Kiinan keskuspankin ja EKP:n elvytys sekä Fedin pidättäytyminen koronnostoista ovat rauhoittaneet markkinat. Yritysten riskilisät ovat laskeneet voimakkaasti ja osakkeet toipuvat.

» Odotamme maailman talouskasvun piristyvän jälleen kesän aikana.


Osakesijoitukset

» Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.

» Euro-osakkeet hyötyvät euron heikentymisestä, EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.

» Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

» Aivan viime viikkoina olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

» Suosimme High Yield -sijoituksia Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.

» Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.

» Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Sijoittajat tilasivat ja EKP toimitti
Seuraava
Markkinoilla edessa hengähdystauko nousupyrähdyksen jälkeen
Samu Lang