24.06.2019

•    Yhdysvaltain keskuspankilta odotettu viesti viime viikolla, rahapolitiikasta tukea markkinoille
•    Ostopäällikköindeksit kertoivat hieman odotettua positiivisempaa kuvaa Euroopan taloudesta
•    Alkaneella viikolla mielenkiinto perjantain ja lauantain G20-kokouksessa

Edellisviikolla markkinoiden mielenkiinto kohdistui Yhdysvaltain keskuspankkiin, joka piti kokousta tiistaina ja keskiviikkona. Odotukset keskuspankkia kohtaan ovat nousseet kevään aikana, kun talouskasvu- ja inflaatio-odotukset ovat hiipuneet. Keskuspankki viestitti lopulta tarkkailevansa tilannetta ja reagoivansa laskemalla korkoja, mikäli talous sitä vaatii. Viesti oli pitkälti odotettu eikä aiheuttanut markkinoilla lopulta kovinkaan merkittäviä reaktioita. Keskuspankkien viestit sekä Euroopasta että Yhdysvalloista ovat kuitenkin johtaneet siihen, että markkinoilla odotetaan koronlaskuja loppuvuodesta molemmilta keskuspankeilta. Yhdysvalloissa ensimmäinen koronlasku on hinnoissa jo heinäkuun kokouksessa, Euroopassa taas pohditaan laskeeko lokakuussa väistyvä pääjohtaja Mario Draghi vielä kertaalleen korkoja vai jääkö korkojen lasku uuden pääjohtajan harteille.

Suomalaisten juhliessa perjantaina juhannusta, raportoitiin maailmalla taloutta ennakoivista ostopäällikköindekseistä. Indeksit kertoivat Euroopan osalta hieman odotettua vahvemmasta talouden tilasta, vastaavasti Yhdysvalloissa luvut olivat hieman odotettua heikompia. Teollisuuden odotukset ovat edelleen selvästi palvelusektoria heikompia. Luvut kertovat edelleen haastavasta talouskehityksestä, mutta poliittisten epävarmuuksien hälvetessä ja rahapolitiikan tukiessa taloudessa voi olla myös nousuvaraa. Viime viikolla hermoiltiin lyhyesti myös Iranin ja Yhdysvaltojen välisen konfliktin takia, mutta presidentti Trumpin viime hetken päätös peruuttaa ohjusiskut Iraniin viilensi kuumentuneita tunnelmia ainakin hetkellisesti. Emme odota kriisin eskaloituvan täysimittaiseksi sodaksi emmekä siksi näe sen heiluttavan markkinoita muutoin kuin hetkellisesti.

Alkaneen viikon merkittävimmät hetket ovat markkinoiden näkökulmasta perjantaina ja lauantaina, kun G20-maat pitävät kokousta Japanissa. Kokouksen merkittävin anti on Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaneuvotteluiden seuraava osa, joka käydään maiden presidenttien läsnä ollessa. Toukokuun alussa jumiutuneet neuvottelut ovat jatkuneet kulisseissa, mutta merkittäviä uutisia ei olla kuultu muutamaan viikkoon. Tilanne on edelleen haastava, eikä merkittäviä läpimurtoja todennäköisesti ole näköpiirissä. Odotamme ympäripyöreää viestiä neuvotteluiden jatkamisesta ja yhteisestä päämäärästä. Epävarmuuden hälveneminen tukisi markkinoita hieman, mutta pitkällä aikavälillä kauppasotateema jatkaa rasitteena.

Pidämme edelleen osakkeet ylipainossa keventyvän rahapolitiikan ja kohtuullisen talouskasvun tukemana. Uskomme osakkeissa Yhdysvaltoihin ja kehittyviin markkinoihin. Korkomarkkinoilla pidämme niin yrityslainat kuin riskiyrityslainat ylipainossa.

Viikkokatsaus jää tämän päivän myötä tauolle ja jatkuu jälleen elokuussa. Hyvää kesää!

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 20.06.2019
Seuraava
Trump twiittasi markkinoiden leppoisat kesätunnelmat historiaan – kehittyvien markkinoiden osakkeet vahvaan alipainoon