24.09.2018

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Yhdysvaltain presidentti Trump ilmoitti uusista tariffeista 200 miljardin dollarin kiinalaiselle tuonnille. Tuontivero on kuitenkin alkuun pelättyä pienempi (10 %), ja nousee täyteen 25 %:iin vasta vuodenvaihteessa. Kiina ilmoitti vastatoimista Yhdysvaltoja kohtaan, mutta laski samalla tariffeja muiden maiden tuonnille. Kiina myös ilmoitti pitäytyvänsä valuuttansa devalvoinnista. Pelättyä rauhallisempi kommentointi voimisti spekulaatioita mahdollisesta sovusta Kiinan ja USA:n välille Yhdysvaltain marraskuisten välivaalien jälkeen. Osakkeet reagoivat positiivisesti ja erityisesti syklisemmät toimialat, kuten autoteollisuus, nousivat viikon aikana komeasti edellisten kuukausien rämpimisen jälkeen.

Fed nostaa korkoa keskiviikkona

Yhdysvaltain keskuspankki Fed kokoustaa alkuviikosta. Kokous päättyy keskiviikkona, jolloin julkistetaan rahapoliittiset päätökset ja pääjohtaja Jerome Powell pitää lehdistötilaisuuden. Keskuspankin koronnosto on käytännössä täysin varmaa, joten mielenkiinto keskittyy lähinnä Powellin vihjailuihin erityisesti ensi vuoden koronnostoista. Myös kokouksen yhteydessä julkaistavat Fedin talous- ja korkoennusteet ovat suurennuslasin alla. Markkinakorot nousivat hieman viime viikolla kohtalaisten talouslukujen ja pienentyneiden kauppasotapelkojen vuoksi.

Italian budjettiesitys julkistetaan torstaina

Italian populistihallituksen paljon odotettu budjettiesitys julkistetaan tämän viikon torstaina. Budjetti on aiheuttanut epävarmuutta Italian valtion velan kestävyydestä, mikäli populistien hakema suuri budjettivaje toteutuisi. Erityisesti Italian pääministerin ja valtionvarainministerin kommentit ovat kuitenkin maltillistuneet viime aikoina. Pahimpien pelkojen hälventyminen nosti osakkeita niin Italiassa kuin Euroopassa laajemminkin. Odotuksia suurempi esitetty budjettivaje kääntäisi silti todennäköisesti markkinasentimentin jälleen negatiiviseksi. Varmaa on, että budjetista tullaan vääntämään EU-tasolla vielä pitkään.

Brexit-optimismi vastatuulessa

Valoa oli jo alkanut näkyä Brexit-tunnelissa, kun EU- ja brittileireistä oli vihjailtu sovun olevan lähellä. Vastatuulta aiheutti kuitenkin EU, jonka edustajat tyrmäsivät UK:n pääministeri Theresa Mayn sovintoesityksen. Brexit-huippukokoukseen on kuitenkin vielä monta viikkoa aikaa, joten köydenvetoa ja neuvottelutaktiikoita tullaan todennäköisesti näkemään vielä hyvän aikaa. Uskomme, että sopu saadaan aikaan, vaikka neuvottelut voivat venyä kalkkiviivoille ja vähän ylikin.

Allokaationäkemys

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä.

Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50% ja käteispaino n. 10%. Osakkeiden sisällä suosimme edelleen yhdysvaltalaisia osakkeita. Korkopuolella suosimme edelleen riskisiä HY (High Yield) -lainoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, sekä käteistä.

Olemme viime aikoina vieneet osakeomistuksiamme hieman defensiivisempään suuntaan lisäämällä laatuyhtiöiden painoa Euroopassa sekä Yhdysvalloissa, koska mielestämme markkinoiden kohonnut riskitaso ajaa sijoittamista enemmän laatuyhtiöihin, varsinkin kun taloussykli on jo hieman ikääntynyt. Kehittyvillä markkinoilla meillä ei ole edelleenkään sijoituksia osakkeissa eikä koroissa.

Viimeisen 12kk aikana Allokaatio 50 -rahasto on tuottanut n. 3,6% ja Allokaatio 100 -rahasto n. 8,6%

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Pääsevätkö USA ja Kiina neuvottelupöytään?
Seuraava
Nouseeko Eurooppaan teknologiajättiläisiä?