23.08.2021

Tommi Tähtinen

Tommi Tähtinen

Allokaatiojohtaja

Elokuu on toistaiseksi ollut osakemarkkinoilla kaksijakoinen. Kuun puoleen väliin asti nähtiin nousua, joka taittui viime viikon aikana laskuksi. Syitä viime viikon hermoiluun on löydettävissä ainakin seuraavat kolme: Kiina, koronaviruksen deltavariantti ja USA:n keskuspankki Fedin lähestyvä joukkovelkakirjalainojen osto-ohjelman pienentäminen eli niin kutsuttu tapering. 

Korkomarkkinoilla meno on ollut selvästi rauhallisempaa. Riskinottohalun heikentyminen on laskenut hiukan valtionlainojen korkoja, muuten korkotasot ovat pysyneet lähes paikallaan.

Kiinan viimeaikainen talousdata on ollut odotettua heikompaa – vähittäiskaupan-, teollisuustuotannon ja investointien kasvu ovat kaikki jääneet odotuksia heikommiksi. Lisäksi Kiinan keskushallinnon kiristyvä regulaatio mm. IT-sektorin yrityksiin liittyen on hermostuttanut markkinoita. Kaikki tämä yhdessä deltavariantin leviämisen kanssa on herättänyt pelkoja uusista talouden rajoitustoimista ja talouskasvun hiipumisesta erityisesti kehittyvillä markkinoilla, ja painanut osakekursseja varsinkin Aasiassa. 

Emme usko, että deltavariantti olisi kuitenkaan vakava uhka globaalille talouskasvulle. Huolimatta tartuntamäärien selvästä kasvusta kuolleisuus ja vaikeiden tapausten määrät eivät rokotteiden ansiosta ole kääntyneet vastaavalla tavalla nousuun. Varsinkin USA:ssa ja Euroopassa rokotekattavuus erityisesti vanhemmassa osassa väestöä on hyvä. Tästä johtuen merkittävät uudet rajoitustoimenpiteet eivät ole todennäköisiä, vaan talouksien avaamista jatkettaneen. Kehittyvillä markkinoilla deltan aiheuttama riski on suurempi, sillä ne laahaavat rokotuksissa selvästi jäljessä.

Fedin edellisen kokouksen pöytäkirja julkaistiin viime viikolla. Suurin osa johtokunnan jäsenistä näkee jo taperingin aloittamisen aiheelliseksi vielä tämän vuoden puolella. Talous- ja työllisyysnäkymät ovat parantuneet jo niin paljon, että nykyisen kaltaiselle rahapoliittiselle elvytykselle ei ole enää tarvetta. Taperingin todennäköinen alkaminen tämän vuoden puolella on ollut osasyy osakemarkkinoiden pieneen hermoiluun, mutta emme näe syytä suureen huoleen. Tapering tullaan toteuttamaan asteittain ja varsinainen rahapolitiikan kiristys eli koronnostot ovat vielä kaukana edessäpäin.
Jatkamme allokaatiosalkuissamme osakeylipainossa. Yritysten vahva tuloskunto ja hyvät tuloskasvunäkymät myös eteenpäin puoltavat edelleen osakkeiden ylipainottamista. Tiedostamme kuitenkin deltan aiheuttaman riskin varsinkin Aasiassa ja tästä johtuen luotamme enemmän Eurooppaan ja myös USA:han kuin Japaniin ja kehittyviin markkinoihin.

Korkosijoituksissa suosimme korkeamman korkotason High Yield -yrityslainoja ja kehittyvien markkinoiden valtionlainoja. Vähäriskisten euroalueen valtionlainojen ja korkean luottoluokituksen yrityslainojen matala korkotaso ei houkuttele.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Osakemarkkinat historiallisissa huipuissaan, mutta pinnan alla korjausliike
Seuraava
Merikontit ja globaalin kaupan pullonkaulat
Lasse Corin