03.05.2016

 • Maalis-huhtikuussa Kiinan elvytys, Yhdysvaltojen talouskasvu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskilisät laskuun ja osakemarkkinat nousuun.
 • Viime viikolla osakemarkkinat kääntyivät globaalisti uudestaan laskuun, kun Japanin keskuspankki ei lisännyt elvytystään. Jeni vahvistui ja dollarin heikentyminen jatkui. Riskisten yrityslainojen riskilisät eivät ole uudestaan levinneet, mikä ennakoisi korjausliikkeen jäävän osakkeissa vain väliaikaiseksi.
 • Tällä viikolla maanantaina Yhdysvalloissa julkaistiin teollisuuden luottamusindeksi ja perjantaina työllisyyden kehitys. Ainakin euroalueen osakkeet toivovat vahvoja lukuja ja dollarin vahvistumista.
 • Nostimme allokaatiosalkuissamme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Viime viikkolla myimme pienen sijoituksemme Japaniin. Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 54 %.


Japanin keskuspankki ei lisännyt elvytystä, mikä on osoittautumassa virheeksi

Viime viikolla Japanin keskuspankki (BOJ) ei lisännyt elvytystä, mikä johti jenin vahvistumisen jatkumiseen. Pääministeri Aben uudistusohjelma on paljolti nojannut jenin heikentymiseen, inflaation piristymiseen ja yritysten tulosten paranemiseen. Nyt jenin vahvistuminen (n. 15 % viime kesästä) uhkaa syödä pohjan Aben uudistusohjelmalta ja samalla ajaa Japanin uudestaan deflaatioon ja taantumaan.

Lyhytaikaiset riskisijoittajat käyttävät jenimääräisiä lainoja myös rahoittaakseen riskisijoituksia ja näin jenin vahvistuminen vähentää sijoittajien yleistä riskihalukkuutta.

Tämä näkyi osakemarkkinoilla globaalisti viime viikon torstaina ja perjantaina, kun lyhytaikaiset sijoittajat vähensivät osakesijoituksiaan. Hyvä uutinen on riskisten HY -yrityslainojen riskilisien säilyminen rauhallisina. Tämä ennakoisi osakkeiden korjausliikkeen jäämisen lyhytaikaiseksi.

Tällä viikolla julkaistaan tärkeitä talousuutisia Yhdysvalloissa

Euroalueen osakkeet ovat kärsineet Brexit riskistä (äänestys 23.6), mutta myös dollarin heikentymisestä. Näin parantuvat talousuutiset Yhdysvalloissa ja dollarin mahdollinen vahvistuminen avittaisivat euroalueen suuryhtiöitä.

Tällä viikolla Yhdysvalloissa julkaistaan tärkeitä talousuutisia maanantaina ja perjantaina. Tänään julkaistaan teollisuusyritysten luottamusta mittaava ISM -indeksi (odotus 51.4). Perjantaina julkaistaan puolestaan huhtikuun työllisyysraportti (odotus 200 000 uutta työpaikkaa). Luonnollisesti odotettua paremmat luvut poistaisivat taantumapelkoja ja osakkeet nousisivat globaalisti. Samalla myös hyvät luvut lisäisivät odotuksia Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoista ja dollari vahvistuisi. Eli ainakin euroalueen osakkeille (ml. suomalaiset & pohjoismaiset) hyvät uutiset Yhdysvalloista olisivat positiivisia ja tarpeen.


Allokaatiosalkuissamme riskiä on osakkeissa, mutta myös riskisissä yrityslainoissa

Aivan tämän vuoden alussa laskimme allokaatiosalkuissamme osakkeet hienoiseen alipainoon. Nostimme osakkeet uudestaan ylipainoon 4.2. ja lisäsimme osakkeita helmi- ja maaliskuussa. Allokaatio 50 rahaston osakepaino on nyt n. 54 %. Olemme ostaneet erityisesti arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita. Viime viikolla myimme pienen sijoituksemme japanilaisiin osakkeisiin.

Luonnollisesti allokaatiosalkuissamme on markkinariskiä osakkeissa, mutta myös korkopuolella. Olemme alkuvuonna säilyttäneet isot sijoitukset riskisissä yrityslainoissa erityisesti Euroopassa. Allokaatio 50 rahastossa on 18 %:n paino riskisissä yrityslainoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Odotamme EKP:n toimien avittavan riskisiä yrityslainoja ja myös öljyn hinnan nousu tukee riskisiä yrityslainoja Yhdysvalloissa. Nykyinen talousympäristö, jossa talouskasvu jatkuu maltillisena ja mutta samalla keskuspankkien toimet pitävät konkurssit vähäisinä, tukevat riskisiä yrityslainoja (HY).


Allokaatio

 • Osakkeet ovat maltillisessa ylipainossa.
 • Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka kasvatti riskiä globaalista deflaatiosta ja taantumasta.
 • Kiinan keskuspankin elvytys, öljyn hinnan nousu ja odotukset EKP:n toimista käänsivät yrityslainojen riskipreemiot laskuun ja osakemarkkinat nousuun.


Osakesijoitukset

 • Euroalueen osakkeet ovat ylipainossa suhteessa maailman osakemarkkinoihin.
 • Euro-osakkeet hyötyvät EKP:n toimista ja euroalueen talouskasvun piristymisestä.
 • Allokaatiosalkuissa on myös isot painot yhdysvaltalaisissa osakkeissa.
 • Alkuvuonna olemme lisänneet arvoyhtiöitä Euroopassa ja kehittyviä markkinoita.


Korkosijoitukset

 • Suosimme High Yield -sijoituksia erityisesti Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa.
 • Riskiä hajauttavina osina suosimme hyvälaatuisia yrityslainoja.
 • Lisäksi omistamme valtionlainoja euroalueen reunavaltioissa.
 • Korkopuolella kohtalaisen isot käteispainot suojaavat mahdolliselta markkinakorkojen nousulta ja osakkeiden laskulta.


« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Makroriskit helpottaneet, mutta markkinat lyhyellä aikavälillä yliostetut
Seuraava
Markkinoilla kausiluontoisesti heikko jakso edessä
Samu Lang