03.04.2018

Osakemarkkinoiden lasku jatkui viime viikolla ja käytännössä kaikkien isojen osakemarkkinoiden tuotot ovat miinuksella tänä vuonna. Parhaiten alkuvuonna ovat tuottaneet euroalueen ja kehittyvien maiden valtiolainat. Kuulostaa lasku- tai ns. karhumarkkinalta. 

Isossa kuvassa taustalla on korkojen nousu Yhdysvalloissa ja maan keskuspankin (Fed) kiristyvä rahapolitiikka, mikä on jo muuttanut sijoitusympäristön. Lyhyiden korkojen nousu on ollut varsin voimakasta Yhdysvalloissa, esimerkiksi kahden vuoden korko on noussut jo 2,3 %:iin, kun korko oli vielä viime syksynä 1,3 %. Jo pelkästään tämä riittää siihen, että kaikkien riskisten sijoitusluokkien volatiilisuus nousee ja tuotot maltillistuvat. Taustalla on luonnollisesti Yhdysvaltain keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka. Fed on nostanut viitekoron jo 1,5–1,75 %:iin ja jatkanee niin, että viitekorko tullee olemaan n. 2,25 % tasolla tämän vuoden lopulla ja n. 2,75–3,0 % tasolla vuoden 2019 lopulla.    

Volatiilisuus jatkuu 

Iso riski osakemarkkinoille ja kaikille riskisijoituksille on, että inflaatio on Yhdysvalloissa odotettua nopeampaa ja Fed nostaisi vielä odotuksiakin nopeammin. Tämä ajaisi Yhdysvallat ainakin hienoiseen taantumaan jo vuoden 2019 aikana. Kysymys on nyt, tuleeko taantuma a) jo vuonna 2019 vai b) vasta vuosina 2020–2021? Ja onko taantuma mieto vai syvä?

Joka tapauksessa korkojen nousu johtaa velkaisten yritysten, kuluttajien ja sijoittajien ongelmiin tänä vuonna sekä investointien vähenemiseen vuoden 2019 aikana. Lisäksi Fed jatkaa ainakin tänä vuonna korkojen nostamista, vaikka osakemarkkinoiden lasku jatkuisi. Nyt Fed ei pelasta sijoittajia. 

Kun sijoittajat arvioivat vaihtoehtojen a) taantuma 2019 ja b) sykli jatkuu aina 2020– 2021 asti väliltä, osakemarkkinoiden volatilisuus jatkuu. Kun inflaatio maltillista, osakkeet nousevat ja päinvastoin.   

Kauppasotakeskustelu, teknologiayhtiöiden regulaatio vain syitä myydä osakkeita

Kauppasotakeskustelu on edennyt jopa odotuksia pahemmaksi, kun Yhdysvallat ilmoitti tulleista, jotka koskevat jopa 50–60 mrd. dollarin tuontia Kiinasta. Näihin Kiina vastasi omilla tulleilla, jotka ilmeisesti koskevat 128 yksittäistä pienehköä tuotetta. Kiinalaisten vastatoimet ovat toistaiseksi olleet varsin maltillisia ja koskisivat ainakin aluksi vain n. 3 mrd. dollarin kauppaa.  

Lisäksi osakemarkkinat ja varsinkin teknologiayhtiöt ovat laskeneet. Ensin Facebook ajautui ongelmiin tietovuoto paljastusten johdosta, ja sitten Amazon on joutunut presidentin Trumpin hampaisiin. Lisäksi EU on asettamassa teknologiajäteille lisäveron.  

Kaikki nämä ovat mielestämme ”vain” lyhytaikaisia riskitekijöitä, jotka ovat toki lisänneet osakemarkkinoiden laskua tai aiheuttaneet yksittäisen myyntiaallon. Tottakai kauppasota aiheuttaisi taantumaan jo aiemmin. Iso kuva kuitenkin on, että olemme joka tapauksessa syklin viimeisessä jaksossa. Eikä kukaan tiedä, jatkuuko hyvää talouskehitystä puoli vuotta vai kolme vuotta. 

Lopuksi - kun pitää antaa todennäköisyys: odotamme taloussyklin jatkuvan noin 65 % todennäköisyydellä ainakin vielä vuoden 2019 loppupuolelle. 35 % todennäköisyydellä ajaudumme (mietoon) taantumaan jo vuoden 2019 aikana. Kirjoitamme lisää tästä tulevissa markkinakatsauksissa.    

Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi tärkeällä tukitasolla (tai jopa alle) 

Osakemarkkinoiden lasku on ollut varsin voimakasta helmikuussa ja uudestaan maalis-huhtikuussa. Viime viikkojen laskun jäljiltä S&P 500 -indeksi on nyt tärkeillä tukitasoilla (200 päivän liukuva keskiarvo). Itseasiassa eilen maanantaina (1.4.) S&P 500 -indeksi laski hieman tämän tason (200 pvä liukuva 2589.8) alle. Mikäli osakemarkkinat laskevat edelleen tänään, osakemarkkinoilla voidaan nähdä itseään ruokkiva myyntiaalto.    

Olemme vähentäneet riskisijoituksia allokaatiosalkuissamme  

Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa, mutta laskimme osakkeet alipainoon helmi-maaliskuussa. Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 46,5 % ja käteispaino n. 17 %. Samalla olemme vähentäneet riskisiä HY-lainoja. Suosimme laaja globaali hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkojen nousu Yhdysvalloissa ja kauppasotakeskustelu iskivät osakemarkkinoihin 
Seuraava
Uskomme täysimittaiselta kauppasodalta lopulta vältyttävän