12.11.2018

Isossa kuvassa osakemarkkinoiden laskun takana lokakuussa oli korkojen nousu Yhdysvalloissa. Dollarimääräisillä sijoittajilla on nyt olemassa riskitön korko, joka tuottaa kohtalaisen hyvin (US 2 v. korko nyt 2,9 % vs. 1,3 % viime vuoden syyskuussa). Lisäksi korkojen nousu hidastaa maailmantalouden kasvua. Euroalueella ja Aasiassa kasvun hidastuminen on jo selviö, mutta hiljalleen myös Yhdysvalloissa kasvu on hidastumassa 2019 – 2020. Kun korot nousevat USA:ssa ja maailmantalouden kasvu - eli yritysten tuloskasvu - hidastuu, osakkeet laskevat. Nyt sijoittajat miettivät, kuinka paljon maailmantalous ja Yhdysvaltain talouskasvu hidastuvat. 

Kaiken tämän takana on siis Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) ja sen korkojen nostot. Mutta ei Fed missään tyhjiössä toimi. Kun työmarkkinat kiristyvät ja lopulta inflaatio kiihtyy, Fed nostaa korkoja. Näin on siis jo käynyt. Nyt kysymys on, kuinka pitkään talouskasvu jatkuu ja kohoaako inflaatio liiallisesti. Jos talouskasvu myös Yhdysvalloissa hidastuu eikä inflaatio enää kohoa, Fed voi pysäyttää koronnostot ensi vuonna. Tällöin myös osakkeet voisivat piristyä oikeasti. Tätä ennen G20-kokous ja Italia ovat pomppuja matkassa.   

Talouskasvu hidastuu myös USA:ssa, mutta ei romahda 

Me odotamme maailman talouskasvun hidastuvan erityisesti euroalueella ja Aasiassa, mutta emme odota mitään finanssikriisiä tai maailmantalouden ajautumista taantumaan lähivuosina. Varsinkin Yhdysvalloissa odotamme talouskasvun vain hidastuvan vuonna 2019. Kuluttajien ja pankkien taseet ovat Yhdysvalloissa hyvässä kunnossa. Näin mitään finanssikriisiä ei Yhdysvalloissa saada lähivuosina aikaan. Kotimainen kulutus, palvelut jne. pitävät talouskasvua yllä. Lisäkasvua voisi tulla infrahankkeista, mutta niiden toteutuminen on riitaisessa kongressissa epävarmaa. Vienti, investoinnit ja asuntomarkkinat puolestaan hidastuvat myös Yhdysvalloissa.      

Inflaatio USA:ssa kysymysmerkki, mutta öljyn hinnan lasku helpottaa

Pitkään inflaatio ei Yhdysvalloissa juuri kohonnut, vaikka talouskasvu on jatkunut jo vuodesta 2010. Viime ja tänä vuonna palkat ovat vihdoin hieman kohonneet ja inflaatio on Yhdysvalloissa palautunut normaaliksi tänä vuonna. Fed:n seuraama PCE-pohjainflaatio palautui Fed:n tavoitteeseen n. 2 %:iin tämän vuoden keväällä. Syyskuussakin PCE-pohjainflaatio oli juuri 2 %. Toistaiseksi mitään inflaation pelottavaa kiihtymistä ei ole siis näkynyt. Rakenteellisesti inflaatio voi Yhdysvalloissa edelleen kiihtyä, koska työttömyysaste on laskenut jo 3,8 %. Kysymysmerkki on, kuinka paljon neuvotteluvoimaa työvoimalla on, nousevatko palkat oikeasti ja tätä kautta myös inflaatio. Viime viikkoina öljyn hinta on laskenut selvästi, mikä hieman helpottaa lähikuukausina inflaatiolukuja ja voi helpottaa työntekijöiden palkkavaatimuksia.

Fed pysäyttänee koronnostot ensi vuonna, mutta koska? 

Fed on nyt nostanut viitekorkonsa tasolle 2,0 -2,25 %. Joulukuussa Fed nostaa viitekorkoa 0,25 %:lla tasolle 2,25 - 2,50 %. Ensi vuoden alkupuolella Fed nostanee vielä kerran tai kaksi. Tämän jälkeen Fed voi hyvin pysäyttää korkojen nostot noin 3,0 %:n tasolle ja seurata miten talous reagoi. Mikäli Fed joutuu jatkamaan korkojen nostoja vielä yli 3,0 %, maailman talouskasvu hidastuu entisestään ja osakkeet laskevat. Eli ensi vuoden suurin ja tärkein kysymys on, koska ja mille tasolle Fed pysäyttää koronnostot. 

Odotamme, että Fed pysäyttää koronnostot tasolle noin 3,0 % ensi keväänä. Luonnollisesti tähän näkemykseen kohdistuu vielä suurehko epävarmuus. Palataan tähän alkuvuonna 2019. 

Lyhyellä tähtäimellä: Italia, CPI, G20…

Seuraavaksi tärkeistä talousuutisista Yhdysvalloissa julkaistaan CPI-inflaatioluvut 14.11. ja vähittäiskauppaluvut 15.11. Samalla julkaistaan myös alueellisia yritysten luottamusindikaattoreita. Italian pitäisi antaa vastauksensa komissiolle tämän viikon tiistaina. Tämä Italian 2019 budjetti ei tule vielä tällä viikolla ratkeamaan. Ehkä tämän vuoden puolella joku laastariratkaisu toteutuu. Presidenttien Trumpin ja Xin on määrä neuvotella kauppasodasta G20-kokouksessa 30.11. – 1.12. Eli marraskuun lopussa voimme hyvin nähdä hymyjä ja kättelyjä, mitä se sitten tarkoittaakin. Niin ja tällä viikolla torstai-iltana #Pukkiparty Kreikassa.  

Allokaatiosalkuissamme laaja globaali hajautus – osakkeet neutraalipainossa 

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino on n. 16 %. Käteispainot ovat edelleen poikkeuksellisen isot, vaikka olemme marraskuussa hieman ostaneet osakkeita ja myös lainoja kehittyvistä maista. Osakkeiden sisällä suosimme edelleen yhdysvaltalaisia osakkeita. Osakesijoituksistamme n. 65 % on edelleen sijoitettu Pohjois-Amerikkaan. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Korkomarkkinoiden tuotot tiukassa myös tulevaisuudessa
Seuraava
Vuosi 2018 on ollut nihkeä sijoittajille