13.07.2020

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Vuoden 2020 toisen neljänneksen raportointijakso alkaa tällä viikolla. Keskimääräisten tilastojen sijaan sijoittajia kiinnostaa enemmän konkreettinen informaatio siitä, miten koronaviruksesta seuranneet talouden sulkutoimet ovat vaikuttaneet yritysten liiketoimintaan ja vastaavasti kuinka hyvin liiketoiminnan elpyminen on lähtenyt käyntiin, kun rajoituksia on purettu. Johtuen viime aikojen tartuntalukujen noususta Yhdysvalloissa, yritysjohdon kommentteihin kiinnitetään erityistä huomiota, kun arvioidaan tulevaa tuloskehitystä.

Yhdysvaltalaisten, S&P 500 osakeindeksiin kuuluvien yhtiöiden osalta tulosten ennakoidaan laskevan vuoden takaisesta peräti 44 %, mikä on heikoin lukema sitten vuoden 2009 lopun. Toimialakohtaiset erot tulevat olemaan kuitenkin suuria. Johtuen öljyn hinnan terävästä laskusta ja talouden sulkutoimista, heikoimmat tilastot saadaan todennäköisesti energiasektorilta ja kulutuskysynnästä riippuvaisilta ei-välttämättömyystuotteita ja palveluita valmistavilta yhtiöiltä. Myös pankkien tulosten voi ennakoida olevan heikkoja, kun yhtiöt ovat kasvattaneet reservejään tulevia konkursseja ja velkajärjestelyjä varten. Toisaalta esimerkiksi IT-sektorilla tuloslaskut jäävät pieniksi ja sähköyhtiöiden ennakoidaan jopa kasvattavan tuloksiaan.

Osakemarkkinoiden kehityksen näkökulmasta tilanne on erikoinen. Sijoittajat ovat valmiita katsomaan heikon alkuvuoden yli, joten analyytikoiden ennusteita pehmeämmät julkistukset tuskin aiheuttavat itsessään merkittäviä negatiivisia kurssiliikkeitä. Toisaalta ennusteita vahvemmat tulokset tulkitaan varmasti positiivisena merkkinä yrityksen sopeutumiskyvystä. Uskomme, että heikoista absoluuttisista luvuista huolimatta on hyvä mahdollisuus sille, että Q2 raportointijaksosta saadaan tukea osakemarkkinoiden kehitykselle.

Sijoittajien asemoituminen on edelleen varovaista 

Suhtaudumme edelleen positiivisesti riskinottoon. Keskuspankkien hyvin kevyt rahapolitiikka ja alhaiset markkinakorot pitävät osakemarkkinoiden riskipreemion houkuttelevalla tasolla. Talouskasvu näyttää myös elpyvän melko hyvin ja paikoitellen jopa odotuksia nopeammin. Lisäksi sijoittajien asemoituminen on edelleen melko varovaista. Makrostragiat ja systemaattiset sijoitusstrategiat eivät ole vielä mainittavasti nostaneet osakepainoja.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Varovainen optimismi palasi markkinoille
Seuraava
Uudet koronahuiput eivät näy markkinoilla tai talousaktiviteetissa – tuloskausi alkanut vaisuihin odotuksiin nähden positiivisesti