10.05.2021

Toukokuun ensimmäistä viikkoa vietettiin vahvoissa markkinatunnelmissa. Globaalit osakkeet nousivat vahvasti syklisten alojen ja alueiden vetäminä. Eurooppalaiset osakkeet olivat nousukärjessä ja toimialoista mm. hyödyketuottajat olivat vahvoja. Rotaatio kohti arvo-osakkeita jatkui edelleen. Korkojen liike oli sen sijaan alaspäin erityisesti heikon Yhdysvaltain työllisyysraportin jälkeen perjantaina. Dollari laski euroa vastaan samasta syystä.

Ennen työllisyysraporttia viikko alkoi kuitenkin talousdatan osalta vahvasti. Ostopäällikköindeksit kertoivat edelleen vahvasta taloudesta. Ostopäällikköindeksien hintojen noususta kertovat komponentit jatkoivat edelleen kasvuaan ja lisäävät odotuksia kesän myötä nousevalle inflaatiolle. Myös vähittäiskaupan luvut kertoivat positiivisesta kehityksestä kesän lähestyessä ja koronarokotusten poistuessa. Jo ennestään vahva tuloskausi ylitti edelleen odotuksia.

Perjantain heikot työllisyysluvut toivat kuitenkin tahran muutoin vahvaan viikkoon. Uusia, maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja odotettiin syntyvän Yhdysvaltoihin noin miljoona, mutta todellinen luku oli vain reilut kaksisataatuhatta. Tarkkoja syitä heikolle raportille on haastavaa eritellä, mutta edelleen kitkaa aiheuttavat rajoitustoimet ja toisaalta paikoitellen myös työvoiman heikko saatavuus selittävät ainakin osan heikosta lopputuloksesta. 

Heikko työllisyysraportti laski markkinoiden odotuksia Yhdysvaltain keskuspankin tarpeista rahapolitiikan kiristämiselle. Markkinoilla tämä tulkittiin positiivisesti ja osakkeet nousivat uutisten myötä, vaikka itse viesti olikin talouden näkökulmasta negatiivinen, erityisesti jos haasteiden taustalla oli työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita. Näkemyksemme on edelleen se, että kesällä inflaatioluvuissa saatetaan nähdä korkeitakin lukemia, ja paineet keskuspankin retoriikan muutokselle kasvavat vielä.

Kevensimme viime viikolla hieman salkkujemme osakepainoa lähinnä siitä syystä, että viimeisten viikkojen vahvan markkinan myötä osakepaino on noussut salkuissamme riskirajojemme yläpuolelle. Jatkamme kuitenkin edelleen salkuissamme selvässä osakeylipainossa. Tulkintamme on, että vahva talousympäristö tukee riskisijoituksia edelleen ja osakkeiden sisällä rotaatio kohti syklisiä- ja arvo-osakkeita jatkuu edelleen kesän aikana. Korkojen sisällä muutoksia ei ole tehty, ja kiristyneistä riskipreemioista huolimatta pidämme edelleen yrityslaina- ja riskiyrityslainasijoitukset ylipainossa. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Yrityksiltä loistavia tuloksia – markkinaa ei kiinnosta
Seuraava
Markkinat törmäyskurssilla kiihtyvän inflaation kanssa