06.03.2017

Heikki Nystedt

Heikki Nystedt

Johtaja, sijoitustoiminta
Helsinki
+358 40 724 9226

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed pääsi yllättämään markkinat viime viikolla huolella. Viikkoon lähdettäessä maaliskuussa tehtävä koronnosto ei ollut millään muotoa markkinaodotuksissa, vaan sen todennäköisyys 15.3. pidettävän kokouksen osalta oli ainoastaan 30 prosenttia. Viikon aikana kuullut Fedin johtokunnan jäsenten puheet ja vahvat julkistetut talousluvut saivat yhdessä aikaan täydellisen uudelleenhinnoittelun. Yleinen korkotaso nousi Yhdysvalloissa kautta linjan ja sen myötä myös maaliskuisen koronnoston todennäköisyys. Tällä hetkellä se onkin jo noin 95 prosenttia.

Talous- ja työllisyystilanne on parantunut siten, että Fedillä on hyvät syyt lähteä selkeämmin koronnostojen tielle. Näkemyksemme on, että Fed tulee nostamaan korkoa kuluvan vuoden aikana yhteensä 2–3 kertaa. Lisäksi odotuksissamme on, että keskuspankki tulee antamaan vuoden loppupuolella ohjeistusta taseen supistamisesta. Taseen supistamisen osalta on huomioitava, että liian aggressiivisesti supistamista ei voida tehdä. Muussa tapauksessa esimerkiksi pitkät korot nousevat liikaa ja tätä kautta sekä investointikysyntä että asuntolainakysyntä voivat laskea Yhdysvalloissa.

Yleinen korkotaso nousi Yhdysvalloissa kautta linjan ja sen myötä myös maaliskuisen koronnoston todennäköisyys.

Taloustilanteen lisäksi Fed seuraa tarkkaavaisesti rahoitusmarkkinoiden tilannetta. Riskimarkkinoiden eli osakkeiden ja riskisten velkapapereiden vahva hintakehitys ovat tarkoittaneet sitä, että Fedillä on tällä hetkellä varaa kiristää omaa rahapolitiikkaansa.

Näkemyksemme on, että liiallista korkoriskiä ei edelleenkään kannata kantaa. Tuotonlähteenä toimii jatkossakin ennen kaikkea yrityskohtainen luottoriski riittävällä hajautuksella. Makrotalous osoittaa piristymisen merkkejä ja yritysten taseet ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla on käynnissä hengähdystauko
Seuraava
Pessimismi tuo turvaa osakesijoittajalle
Samu Lang