30.10.2017

EKP odotettua pehmeämpi ja euron heikentyi  

Viime viikon torstaina EKP ilmoitti velkakirjojen osto-ohjelmansa (QE) pienentämisestä ensi vuoden alusta. Osto-ohjelmaa pienennetään odotusten mukaisesti 60 miljardista 30 miljardiin ensi vuoden alusta. EKP jätti kuitenkin ohjelman lopettamisen ajankohdan auki - sitä jatketaan ainakin 2019 syyskuuhun asti, mutta voidaan jatkaa tämän jälkeenkin. Lisäksi erääntyvien velkakirjojen uudelleensijoittamista jatketaan toistaiseksi ja pankeille annettavia likvideettihuutokauppoja jatketaan ainakin 2018 loppuun. Kokonaisuutena EKP oli odotuksia pehmeämpi, markkinakorot laskivat (Saksan 10v. korko nyt 0,40 %) ja euro heikentyi (EUR/USD 1,16). Luonnollisesti myös osakkeet nousivat. 

EKP:n Draghi sai varmaankin mitä halusi ja sai lisäaikaa euroalueen talouskasvun jatkumiselle. Markkinoiden reaktio voi kuitenkin olla hieman virheellinen, koska keskuspankit ovat useimmiten taaksepäin katsova indikaattori. Euroalueen talouskasvu on nyt ja ensi vuonna vahvaa, ja näin markkinakorot voivat hyvin nousta nykytasoiltaan. Varsinkin jos inflaatio hieman kiihtyy. Samalla euro voi jälleen hieman vahvistua nykytasoiltaan. Odotamme EUR/USD –valuuttakurssin säilyvän 1,15 – 1,25 tasoilla.       

Lontoossa Bernanke optimistinen USA:n talouskehityksestä, Pimco negatiivinen korkosijoituksista

Vierailin 25.10.2017 varainhoitojätin Pimcon neuvonantajien vuosikonferenssissa Lontoossa. Esiintyjinä oli mm. entiset keskuspankkien pääjohtajat B. Bernanke ja J. C. Trichet, entinen pääministeri G. Brown. Ohessa pääkohdat mitä opimme konferenssista. Luonnollisestikaan nämä eivät edusta Taalerin sijoitusnäkemystä.     

1)    Bernanke: Talouskasvu ei lopu vain ikäänsä. Historiassa USA:n taantuma on aiheutunut, joko a) inflaation ja Fedin kiristämisen seurauksena tai b) ylivelkaantumisen, rahoitusmarkkinoiden ylikuumentumisen ja varallisuushintojen laskun seurauksena. Nyt ei (vielä) ole näkyvissä kumpaakaan ja näin seuraavat noin kaksi vuotta voisivat olla kohtalaisen hyvän talouskasvun aikaa USA:ssa.

J. Powell on ehkä todennäköisin Fedin uusi pääjohtaja ja hän edustaisi Fedin viimevuosien rahapolitiikan jatkumista. Muista kärkiehdokkaista J. Taylor on kannattanut selvästi kireämpää rahapolitiikkaa. Näin hänen (epätodennäköinen) nimittämisensä tällä viikolla johtaisi lyhyiden korkojen nousuun ja dollarin vahvistumiseen.  

2)    Pimcon salkunhoidon vetäjät olivat omissa esiintymisissään hieman varovaisia lähes kaikista sijoitusluokista. Korkopuolella he näkivät arvoa lähinnä vain asuntomarkkinoihin liittyvissä velkakirjoissa (mortgage bonds) Yhdysvalloissa, ja toisaalta osakkeissa Japanissa ja euroalueella. Mielestämme arvostusargumentti on ymmärrettävä korkopuolella, kun absoluuttiset korot ovat alhaalla varsinkin euroalueella ja riskilisät ovat lähes kaikissa korkosijoituksissa varsin alhaiset. Osakkeissa Pimcon perustelut jäivät lähinnä vain korkean Shiller P/E -arvostuskertoimen tasolle (Shiller P/E käyttää E:nä 10v. trenditulosta).

Me olemme Taalerilla olleet ja olemme edelleen aiempaa positiivisempia osakkeista, varsinkin mikäli yritysten tulokset jatkavat kasvuaan. Näin osakemarkkinoilla on mielestämme syytä olla edelleen mukana.  

3)    Konferenssin yleisökyselyissä muut sijoittajat olivat Pimcoa positiivisempia osakkeista. Kun kysyttiin parasta sijoitusluokkaa seuraavien 12 kk:n aikana, 67 % vastasi osakkeiden olevan paras sijoitusluokka ja vain 7 % vastasi riskiset yrityslainat (High Yield), 12 % piti käteisen olevan jatkossa paras sijoitusluokka. 

Kysyttäessä, mikä aiheuttaa seuraavan taantuman, 33 % yleisöstä vastasi varallisuushintojen lasku, samoin 33 % ilmoitti inflaation ja keskuspankkien rahapolitiikan kiristämisen, 19 % ilmoitti syyksi geopoliittiset kriisit.  

4)    Ng Kok Song, joka on singaporelaisen jättirahaston GIC:n entinen johtaja, piti hyvän alustuksen Kiinasta. Xi Jinping on nyt hyvin voimakas Kiinan johtaja. Hänen ja samalla Kiinan seuraava päätavoite on tehdä Kiinasta vuoteen 2041 mennessä täysmittainen länsimainen maa (fully developed country). Kun tätä hieman mietitään keskimääräisen kiinalaisen elintason, pääomamarkkinoiden avonaisuuden ja ehkä jopa demokratian kannalta, tavoite on valtava. Xi Jinping:in tavoitteena on tehdä Kiinasta myös maailman paras maa innovaatioissa ja oikeusvaltioperiaatteissa (rule of law). Myös tämä on iso haaste, kun muistetaan puolueen iso merkitys Kiinassa vielä tällä hetkellä. 

Songin mielestä suurimmat riskit Kiinassa ovat a) yleislakko ja isot mielenosoitukset, joiden todennäköisyys on hänen mielestä pienentynyt, kun ihmiset pitävät Xi:n onnistumisista ja tavoitteista. Samoin Song piti nykyisellään epätodennäköisenä b) sotilaskonfliktin tai kauppasodan toteutumista USA:n kanssa. Song vähätteli yritysten velkaantumisen merkitystä, koska ylikapasiteettia on purettu ja talouskasvun jatkuessa velkaantuminen voidaan hoitaa. Lyhyesti: “China has a leader, who has a plan, is not naked, and has clothes”.

5)    EKP:n entinen pääjohtaja Trichet oli odotetusti varsin positiivinen euroalueesta ja näki myös populismin vähenevän lähivuosien aikana, kun talouskasvu jatkuu ja työttömyysasteet laskevat.

Allokaatiosalkuissamme olemme viimeaikoina ostaneet japanilaisia osakkeita 

Hoitamissamme globaaleissa allokaatiosalkuissa olemme viimeisen lähes kahden kuukauden ajan pitäneet osakkeet ylipainossa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on noin 56 %. Viimeisen kahden viikon ajan olemme ostaneet japanilaisia osakkeita eurosuojatusti. Isoista länsimaisista osakemarkkinoista Japanin osakemarkkinoiden arvostus on maltillisin ja tuloskasvu on nopeinta. Lisäksi lähivuosien ajan Japanin keskuspankki on todennäköisesti pitämässä rahapolitiikan hyvin kevyenä. Samalla kun Fed ja mahdollisesti myös EKP kiristävät rahapolitiikkaansa. 

Allokaatiosalkuissamme olemme säilyttäneet isohkot painot teknologiayhtiöissä globaalisti – Yhdysvalloissa, Saksassa ja kehittyvässä Aasiassa. Viime viikolla yhdysvaltalaiset teknologiajätit mm. Amazon, Google ja Netflix raportoivat vielä odotettua paremmista 3Q-tuloksista. Näin olemme edelleen luottavaisina sijoittajina teknologiayhtiöissä.    
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tulosperiodi on lähtenyt Yhdysvalloissa hyvin käyntiin
Seuraava
Yritysten tuloskasvu tukee osakemarkkinoita