25.03.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Yhdysvaltain keskuspankki (Federal Reserve, Fed) oli odotetussa kokouksessaan keskiviikkona odotuksiakin pehmeämpi. Osakkeet reagoivat pienen arvonnan jälkeen kokoukseen positiivisesti, torstain päätöskurssilla S&P 500 -indeksi oli yli prosentin nousussa suhteessa edellisviikon päätöskurssiin. Viikko päättyi kuitenkin mollivoittoisesti riskimarkkinoilla. Perjantaina julkaistut heikot ostopäällikkökyselyt vetivät osakemarkkinat laajasti n. 2-3 % laskuun. S&P 500 indeksi päätyi lopulta -0,8 % laskuun koko viikolta. Dollari heikkeni hetkellisesti keskuspankin kokouksen jälkeen, mutta vahvistui lopulta euroa vastaan. 

Aiemmin oli saatu alustavia indikaatioita talousluvuista hidastuvan talouskasvun pohjaamisesta. Viime perjantaina julkaistut maaliskuun alustavat ostopäällikkökyselyt heittivät siis kuitenkin näiden toiveiden päälle kylmää vettä. Odotuksista jäätiin Yhdysvalloissa ja Japanissa, mutta erityisesti Euroopan luvut olivat hyvin heikot. Teollisuuden indeksi, joka indikoi jo helmikuussa aktiviteetin supistumista, laski edelleen selkeästi. Palvelupuoli laski vähemmän ja indikoi edelleen kasvua, mutta oli sekin alle odotusten. Maakohtaisista kyselyistä erityisesti Saksan teollisuuden näkymät olivat edelleenkin erityisen heikot. Erityisesti uudet vientitilaukset olivat todella matalat. Tämä on heikko viesti maailmanlaajuisen kysynnän kehittymisestä. Ensi viikon maanantaina julkaistavia Kiinan ostopäällikkökyselyjä seurataankin erityisen tarkasti.

Pitkät korot olivat laskussa jo ennen perjantaita kyyhkymäisen Fedin jälkeen. Suurin osa keskuspankin johtajista ei näe koronnostoja tänä vuonna, ja taseen pienentämisen lopettamisesta jo tämän vuoden puolella keskusteltiin myös. Markkina hinnoitteli jo ennen kokousta Fedin lopettavan koronnostot ja jopa laskevan korkoa ensi vuonna kerran. Tästä huolimatta keskuspankin varovainen kommunikointi yllätti markkinat ja pitkät markkinakorot laskivat edelleen. Perjantaina korot laskivat lisää, ja suhteessa viikon takaiseen kymmenen vuoden Yhdysvaltain valtionlainan korko laski 0,2 prosenttiyksikköä. Euroopassa korot laskivat myös, Saksan kymmenen vuoden valtionlainan korkotaso laski nollaan, itse asiassa hienoiselle miinukselle (-0,01 %). Viimeksi 10 vuoden korko on ollut negatiivinen vuonna 2016. 

Alkavalla viikolla maailmanpoliittiset väännöt jatkuvat. Kauan kohkattu Brexit-deadline on tämän viikon perjantaina. Edelleen ero ilman sopimusta on teoriassa mahdollista tälläkin viikolla, mutta käytännössä poliittista tahtoa riittänee n.s. Hard Brexitin välttämiseksi. Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus ei kuitenkaan näytä menevän läpi brittiparlamentissa, joten todennäköisimmin parlamentissa järjestetään useampi äänestys erilaisista vaihtoehdoista, joiden jälkeen sovitaan EU:n kanssa lisäajasta. EU on väläyttänyt lisäaikaa 14. huhtikuuta asti, johon mennessä brittien tulisi päättää mitä haluavat. Muuten edessä olisi jopa kahden vuoden lisäaika perinpohjaisempaa uudelleenharkintaa varten. Sekä sopimuksettoman eron että pitkän lisäajan väläyttely ovat neuvottelutaktiikoita, joilla pyritään paimentamaan vuorotellen EU-myönteisiä ja EU-vastaisia poliitikkoja Mayn sopimuksen taakse. Vielä on hyvin epäselvää kenen pokka pettää, mutta perinteiseen EU-tapaan kalkkiviivoille mennään ja ehkä vähän ylikin.


Yhdysvaltain ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut jatkuvat myös tällä viikolla, kun Yhdysvaltain edustajat matkustavat Kiinaan. Viime viikon huhut ja kommentit olivat aiempaa varovaisempia, mm. Kiinan huhuttiin olevan vetämässä osaa lupaamistaan myönnytyksistä pois. Uskomme edelleen jonkinlaisen sopimuksen syntyvän, mutta iso läpimurto näyttää epätodennäköiseltä.

Pidämme näkemyksemme globaaleista markkinoista ennallaan. Uskomme osakkeiden tuottavan kohtuullisesti myös vaisun talouskasvun ympäristössä, mutta varomme erityisesti markkinoita ja yrityksiä, joissa odotukset tulevasta kasvusta vaikuttavat turhan korkeilta. Positioitumisemme osakkeiden sisällä on edelleen hieman varovainen. Riskiä haemme Kiinasta, jossa kauppasodan lieventyminen ja valtiovallan elvytystoimet nostavat näkemyksemme mukaan markkinoita lähitulevaisuudessa. Korkosijoituksissa uskomme dollarimääräisiin yritys- ja valtionlainoihin sekä eurooppalaisiin yrityslainoihin, joiden riski-tuottosuhde näyttää vaisussa tuottoympäristössä edelleen hyvältä. 

Ensi viikolla julkaisemme Taalerin kvartaalikatsauksen, jossa kerromme laajemmin näkemyksestämme.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 22.3.2019
Seuraava
Markkinakatsaus Huomenta Suomi Extrassa 29.3.2019