03.12.2018

Viime viikon ja viikonlopun aikana saimme kaksi positiivista uutista. Ensin Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) pääjohtaja Powell oli aiempaa pehmeämpi puheessaan korkojen nostoista. Sitten presidentit Trump ja Xi saivat kauppasodassa välirauhan aikaan lauantai-iltana. Näin osakemarkkinat ovat tänään maanantaina noin kahden prosentin nousussa Aasiassa ja Euroopassa.  

Fed pysäyttänee korkojen nostot keväällä 2019 

Odotamme Fedin pysäyttävän korkojen nostot keväällä 2019. Pääjohtaja Powell ennakoi juuri tätä viime viikon puheessaan. Hän totesi, että nykyinen viitekorko on jo lähellä neutraalia tasoa, jolla se alkaa hidastaa talouskasvua. Tämä oli aiempaa pehmeämpi viesti. Paljon riippuu nyt sitten Yhdysvaltain talouskasvusta ja varsinkin inflaatiosta. 

Nyt joulukuussa Fed siis nostaa viitekorkonsa ylälaidan jo 2,50 %:iin. Ensi vuoden alkupuolella Fed nostanee vielä kerran, ehkä kaksi. Tämän jälkeen Fed voi hyvin pysäyttää korkojen nostot noin 2,75 % - 3,0 %:n tasolle ja seurata miten talous reagoi niihin. Tämä avittaa maailmantaloutta, osakemarkkinoita ja kehittyvien maiden lainoja eikä pelättyä taantumaa tule, mahdollisesti ei edes vuonna 2020. Mikäli Fed joutuisi jatkamaan korkojen nostoja vielä yli 3,0 %:n, maailman talouskasvu hidastuisi entisestään ja osakkeet laskisivat. 

Välirauha kauppasodassa Yhdysvaltain ja Kiinan välille 

Presidenttien Trump ja Xi sopima välirauha kauppasodassa merkitsee, etteivät korkeammat tullit Kiinan viennille Yhdysvaltoihin astu voimaan ainakaan vielä ensi vuoden alusta. Yhdysvalloilla ja Kiinalla on nyt 90 päivää aikaa sopia sopimuksen yksityiskohdista. Kiina on myös lupautunut ostamaan Yhdysvalloista jo lähiaikoina merkittävän määrän maataloustuotteita ja energiaa. Lisäksi Kiina laskee autotullejaan.

Ongelmana on edelleen Kiinan länsimaisille yhtiöille asettamat esteet päästä sen kotimarkkinoille. Tämä koskee mm. patentteja, immateriaalioikeuksia ja käytäntöä, jossa länsimaiset yhtiöt joutuvat perustamaan yhteisyrityksen päästäkseen Kiinan markkinoille. Vaikeat neuvottelut ovat siis edessä, ja ne voivat vaikeutua edelleen seuraavien kolmen kuukauden aikana. Mutta lyhyellä tähtäimellä on positiivinen uutinen, etteivät korkeammat tullit astu välittömästi voimaan vuoden alussa.  

Viime viikolla nostimme osakepainot taktisesti ylipainoon  

Globaaleissa allokaatiosalkuissamme suosimme laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi olemme suosineet riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja ja riittävän isoja yhtiöitä. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut koko tämän vuoden strategisesti neutraalissa. Lisäksi vaihtoehtoisen sijoitusluokan merkitys korostuu eurosijoittajalle edelleen, kun korkopuolen tuotot jäävät varsin maltilliseksi. 

Viime viikolla nostimme osakepainot taktisesti ylipainoon, koska odotimme alustavaa sopua viikonlopulta. Globaaleissa allokaatiosalkuissamme ostimme alkuviikosta kehittyvän Aasian osakemarkkinoita. Lisäksi viime perjantaina ostimme Saksan DAX -indeksiä eli isoja yhtiöitä. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 52,5 % ja käteispaino n. 13 %.  

Korkopuolella lisäsimme viime viikolla edelleen kehittyvien maiden lainoja, koska odotamme Fedin pysäyttävän korkojen nostot ensi vuoden aikana. Yleisesti korkopuolella vältämme kaikista heikoimpia yrityksiä, koska euroalueen talouskasvu on edelleen heikentymässä. 

Ensi vuonna on syytä varautua moniin skenaarioihin, myös maailman talouskasvun jatkumiseen. Palaamme ensi viikolla näkemykseemme ensi vuoden kehityksestä ja eri skenaarioihin siihen liittyen.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tärkeä viikko edessä: Trump ja Xi neuvottelevat kauppasodasta, Italia budjetistaan
Seuraava
Syytä varautua moneen vaihtoehtoon vuonna 2019