16.09.2019

•    Euroopan keskuspankki päätti torstain kokouksessaan useista rahapolitiikkaa keventävistä toimista
•    Talousdata piristynyt kesän jälkeen globaalisti
•    Drone-hyökkäys nosti Lähi-idän herkän tasapainon jälleen markkinoiden ytimeen

Alkanut viikko käynnistyi markkinoilla myrskyisissä tunnelmissa, kun viikonloppuna tapahtunut Jemenin kapinallisten tekemä lennokki-isku Saudi-Arabian suurimpaan öljynjalostamoon pudotti maailman öljyntuotantoa jopa 5 %. Vaikka tuotannon häiriöt ovat luonteeltaan väliaikaisia, oli brent-öljyn hinta hetkellisesti yli 20 % nousussa. Liike on suurin päivän sisällä nähty nousu sitten Kuwaitin sodan 1990. Tätä kirjoittaessa öljyn hinta on noin 10 % nousussa. Osakemarkkinat reagoivat uutiseen lievästi negatiivisesti, osakkeet ja futuurit ovat puolisen prosenttia miinuksella. Isompi vaikutus markkinoihin nähtäisiin, mikäli tilanne uhkaisi laajentua merkittävämmäksi kriisiksi esimerkiksi Iranin ja Yhdysvaltojen välillä. 

Viime viikon odotetuin tapahtuma oli Euroopan keskuspankin kokous torstaina. Väistyvän puheenjohtajan Mario Draghin harteille oli ladattu kovat odotukset. Markkinoilla odotettiin koronlaskua ja joukkolainojen osto-ohjelman uudelleen käynnistämistä. Kokouksen anti oli pääasiassa odotettu. EKP laski talletuskoron -0,5 prosenttiin ja aloittaa 20 miljardin suuruiset kuukausittaiset joukkolainaostot marraskuussa. Lisäksi keskuspankki kertoi pitävänsä korot nykytasoillaan tai alempana niin pitkään kuin tarvitaan, jotta inflaatio saadaan euroalueella lähemmäs keskuspankin 2 % tavoitetta. Tämän lisäksi miinusmerkkisten talletuskorkojen negatiivista vaikutusta kompensoidaan pankeille porrastetulla korolla, jonka ansiosta pankit voivat tallettaa osan ylilikviditeetistään nollakorolla. Viime viikon aikana nousuun kääntyneet korot jatkoivat kokouksen jälkeen ylös. Korkotaso on edelleen absoluuttisesti matala, mutta viikon aikana nähty nousu on ollut suhteessa voimakas erityisesti pitkissä koroissa. 

Keventämällä rahapolitiikkaa entisestään keskuspankki pyrkii varmistamaan, etteivät finanssimarkkinoiden shokit kärjistä hauraita kasvunäkymiä myös reaalitaloudessa. Alhaisten tuottojen ympäristössä sijoitukset ohjautuvat riskisijoituksiin myös heikommissa kasvuskenaarioissa riskittömien tuottojen ollessa negatiivisia. EKP haluaa myös varmistaa, että olosuhteet paljon toivotulle elvyttävälle finanssipolitiikalle olisivat suotuisat. Alkaneella viikolla pidetään keskuspankin kokous myös Yhdysvalloissa. Myös Yhdysvalloista odotetaan elytysuutisia alhaisemman ohjauskoron muodossa.

Kesän aikana laajasti painuneet talousluvut ovat piristyneet kautta linjan elo- ja syyskuussa. Citigroupin talouslukuja ja näihin kohdistettuja odotuksia mittaava indeksi kääntyi viime viikon päätteeksi positiiviseksi, mikä tarkoittaa sitä, että toteutuneet luvut ovat globaalisti odotuksia vahvempia. Osaltaan tämä saattaa kertoa painuneista talousodotuksista, mutta esimerkiksi koko vuoden heikosti kehittyneet teollisuuden ostopäällikköindeksit nousivat myös absoluuttisesti. 

Näkemyksemme osakkeiden ja korkojen välillä on edelleen neutraali. Piristyvä talousdata ja elvyttävät keskuspankit tukevat osakesentimenttiä. Näemme Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan edelleen tärkeänä ajurina osakemarkkinoiden näkökulmasta. Negatiivinen käänne laskisi markkinoita globaalisti, jonkinasteinen pysyvämpi välirauha sen sijaan avaisi tilaa pidemmälle nousujaksolle. 

Osakemarkkinoiden sisällä nostimme arvo-osakkeiden painoa. Arvo-osakkeet ovat jääneet kasvuyhtiöille käytännössä koko finanssikriisin jälkeisen ajan. Näkemyksemme mukaan arvostukset ovat nyt painuneet turhan mataliksi sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Piristyneet talousuutiset ja käänne korkotasossa tukee arvoteemaa, ja näemme näiden tasaavan arvo- ja kasvuosakkeiden tuottoeroa ainakin lyhyellä aikavälillä. Korkosijoituksissa painotamme edelleen yrityslainoja valtionlainojen kustannuksella. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Elokuun lopun positiivinen vire jatkui syyskuun puolelle
Seuraava
Markkinat vuoden huipuissa, mutta talousdata huonoa - pelastaako elvytys?