30.09.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Maailman osakemarkkinat päättivät viikon pienelle miinukselle. Kursseja heilutti Yhdysvaltain sisäpolitiikka, kauppaneuvottelujen kommentit, sekä edelleen heikentyvät Euroalueen talousindikaattorit. Korkomarkkinat kehittyivät tasaisemmin: viimeaikainen korkojen nousu elokuun pohjilta on pysähtynyt, mutta merkittävään korkojen laskuun viikon uutisointi ei riittänyt. Yrityslainamarkkinoilla riskipreemiot komppasivat osakkeita ja olivat hienoisessa nousussa. Talouksien kehityksen eriytyessä edelleen dollari vahvistui noin prosentin suhteessa euroon.

Viikon isoin poliittinen uutinen oli demokraattien ilmoitus virallisesta viraltapanotutkimuksen aloittamisesta. Varsinainen viraltapano näyttää epätodennäköiseltä sillä se vaatisi vahvistuksen myös republikaanienemmistöiseltä senaatilta. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, mikäli jotain hyvin raskauttavaa löydetään tutkinnan aikana. Markkinoiden ja talouden kannalta vaikutukset eivät ole selkeitä, sillä demokraattien valtaantulo tarkoittaisi todennäköisesti yritysten veroleikkausten ainakin osittaista perumista, mutta toisaalta Trumpin poistuminen vähentäisi epävarmuutta esimerkiksi kauppasodasta. On kuitenkin vaikea ennustaa, näkeekö ahtaalle ajettu presidentti parempana eskaloida vai liennyttää kauppasotaa.

Varmaa on vain, että vastakkainasettelu ei ole ainakaan vähentymässä vaalivuoden lähentyessä. Osakemarkkinat hakevatkin todennäköisesti suurimmaksi osaksi suuntansa talouskehityksestä, vaikka poliittinen uutisointi voi markkinoita heiluttaakin. Maailmantalouden heikentyminen on viime aikoina ottanut taukoa. Erityisesti Yhdysvalloissa talousdata on, jos ei yksimielisen positiivista, ollut kohtalaista, erityisesti kuluttajan pitäessä pintansa. Tämän viikon perjantaina julkistettavat uusimmat työllisyysluvut USA:ssa antavat viitteitä kuluttajien kyvystä pitää talouden rattaat pyörimässä.

Euroalueelta ei vastaavasti tukea ole tullut. Jo pitkään heikot talouden luottamusluvut laskivat viime viikolla entisestään ja aiemmin yllättävänkin hyvin kestänyt palvelusektorin luottamus laski myös. Mikäli lopulliset luvut vahvistavat heikot näkymät, kasvaa paine euroalueen ja erityisesti Saksan poliitikkoja kohtaan elvytyksen aloittamiseksi. Euroopan keskuspankkihan tekee jo lähes kaiken mitä pystyy.

Kolmas kvartaali päättyy tänään ja tällä viikolla mm. Pepsi ja H&M julkistavat jo tuloksensa. Markkinoiden tasolla USA:ssa odotetaan S&P 500 -yhtiöiltä keskimäärin hieman alle neljän prosentin laskua vuoden takaiseen. Euroopassa puolestaan konsensus odottaa n. 2 prosentin laskua tuloksiin. Laajalta tulosvaroitusaallolta on ainakin toistaiseksi vältytty, mutta kuten odotuksista näkyy, moni yhtiö on ohjannut laskevaa tulosta. Positiivista silti, että tulosodotukset eivät ole pilvissä.

Pidämme osakepainon neutraalina allokaatiostrategioissamme. Emme usko korkojen voimakkaaseen nousuun, mutta korkosijoitusten alhaiset tuotot ja osakkeiden kohtuulliset arvostustasot puoltavat neutraalia allokaatiota matalankin talouskasvun ympäristössä. Uskomme edelleen arvoyhtiöiden kehittyvän laajaa markkinaa paremmin lyhyellä aikavälillä rajun arvostuseron vuoksi.
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinat vuoden huipuissa, mutta talousdata huonoa - pelastaako elvytys?
Seuraava
Epävarmuus lisääntyy - osakkeet alipainoon
Kai Leppelmeier