31.08.2020

Elokuusta on muodostumassa erittäin hyvä sijoituskuukausi. Samalla kesä on ollut onnistunut ajanjakso riskisijoituksille. Vanha sanonta ”sell in May and go away” ei nähtävästi tällä kertaa oikein toiminut. Myös yrityslainojen riskilisät kiristyivät, mikä kertoo ainakin sen, että sijoitusmarkkina ei näe maailmantaloudessa välitöntä hätää, eikä varsinkaan laajamittaisia maksuvaikeuksia. 

Kesä on ollut globaalisti koronaan sopeutumisen aikaa. Pelkästään osakekursseja katsomalla voisi päätellä, että virus olisi poistumassa maailmasta. Valitettavasti joudumme edelleen ylläpitämään erilaisia varotoimenpiteitä, jotta taudin leviämistä voidaan estää. Markkinoille koronaviruksen toinen aalto ei päällisin puolin ole ollut haitaksi. Suurempia vaikutuksia löydetään, kun katsotaan konepellin alle. 

Kesän aikana teknologiaosakkeet menestyivät edelleen huomattavasti muita paremmin. Tosin elokuussa toimiala ei ollut enää niin ylivoimainen kuin aikaisemmin tänä vuonna. Rajoitusten osittainen poistuminen ja yleinen konsensus siitä, että maailma pyrkii jatkamaan eteenpäin koronan kanssa, sai aikaan optimismia sektoreilla, jotka olivat kärsineet melko paljon kriisistä. Optimismin lopulta voittaessa nämä unohdetut sektorit saivat lisäpotkua. Pitkäaikaisvaikutuksia voi kuitenkin olla vaikea käsitellä vielä tässä vaiheessa. Taalerilla näemme edelleen, että raha liikkuu niihin yhtiöihin, jotka pystyvät aidosti kasvamaan. Kasvu on harvinaista ja hinnoittelu on sen mukaista. 

Viime viikolla Yhdysvaltojen keskuspankki FED vahvisti kantansa inflaatioon sekä työttömyyteen. Saimme varmistuksen siitä, että korkojen nostamisen rima on korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Korkojen nostaminen alkaa tällä hetkellä näyttää jo entistä enemmän taloustieteen reliikiltä kuin keskuspankkien työkalulta. Käytännössä FED linjasi, että inflaatiota tulisi tarkastella niin, että se on keskimäärin noin 2 % vuotuisella tasolla. Lisäksi hyväksytään se, että inflaatio voi jyllätä yli 2 % jonkun aikaa. Toisin sanoen entisajan kova 2 % raja on nyt vesitetty täysin. 

Inflaatio-ohjeistuksen lisäksi FED painotti uutta lähestymistään työttömyyteen. FED kertoi korkojen nostamisen olevan mahdollista vasta kun aletaan aidosti lähestyä talouden kapasiteetin maksimia eli maksimityöllisyyttä. Aikaisemmin olisi voitu olettaa, että korkojen nostoa yritettäisiin ajoittaa hieman ennen tämän rajan rikkoutumista. Kuten moni on varmasti nähnyt, työttömyysaste on Yhdysvalloissa toistaiseksi todella korkealla. Kiristävää rahapolitiikkaa siis tuskin nähdään lähitulevaisuudessa.

Markkinoiden inflaatio-odotukset, varsinkin Yhdysvalloissa, lähtivät kiitoon FED:in linjauksilla. Lisäksi valtionlainojen koroissa on länsimaissa nähty pientä nousua elokuun aikana, mikä pääosin johtuu inflaatio-odotuksista.  Pahasti tallotut arvosijoittajat sekä arvo-osakkeiden rakastajat alkavat hiljalleen höristellä korviaan, kun inflaatio-odotukset lähtevät liikkeelle. On kuitenkin vaikea nähdä inflaatio-odotusten merkittävää nousua lähiaikoina. Tämä yksinkertaisesti siksi, että odotukset talouden ylikuumentumisesta ovat nykyisessä reaalitalouden tilassa melko hillityt. Korkojen nousua voimme silti hieman nähdä, ja pidämme sitä myös melko todennäköisenä. Elpyvän talouden sekä rahapoliittisen kiristyksen uhan katoamisen toistaiseksi ainakin pitäisi tuottaa jonkinnäköistä värähtelyä. 

Kaikesta tästä päästään siihen, että kun mietitään isoa kuvaa, niin koronakriisi on lähinnä nostanut esiin asioita, jotka kannattaa pitää mielessä. Maailma on hidastunut sekä velkaantunut, kasvua on vaikea saada ja toimialarakenteissa tapahtuu todella villejä muutoksia. Nämä ilmiöt ohjaavat suoraan meidän sijoitusnäkemystämme.

Näkemys parantuvasta taloudesta sekä aggressiivisesta elvytyksestä tukee osakkeita. Tästä syystä olemme edelleen ylipainossa osakkeissa ja yrityslainoissa. Lisäksi rakenteelliset muutokset sekä kasvun uupuminen yleisellä tasolla ajavat toimialanäkemyksiämme. Tämän takia olemme ylipainossa toimialoissa, jotka kasvavat myös tästä hetkestä eteenpäin. 
 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Teknologiayhtiöt vetävät markkinan kivirekeä uusiin ennätyksiin. Talous pysyy juuri ja juuri mukana.
Seuraava
Tulikuumille teknologiaosakkeille kylmä suihku – markkinoilla katseet kohdistuvat ensimmäisiin rokoteaihioiden kolmosvaiheen tuloksiin
Kai Leppelmeier