10.02.2020

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442
  • Tartunnan saaneiden lukumäärä Kiinassa on jatkanut edelleen kasvuaan. Kasvuvauhti on kuitenkin osoittanut laantumisen merkkejä. Uskomme taloudellisten vaikutusten jäävän rajallisiksi ja tilapäisiksi.
  • Viimeaikaiset tulos- ja talousjulkistukset ovat osoittaneet talouden piristyneen maltillisesti.
  • Nostimme allokaatioratkaisuissamme osakkeet vahvaan ylipainoon.

Mediahuuman keskellä voi olla vaikea nähdä metsää puilta. Vaikka virusepidemian (ja viranomaisten toimien) negatiivisia vaikutuksia, varsinkaan inhimillisiä, ei pidä vähätellä, ei tämänhetkisen tiedon mukaan uusi koronavirus kuitenkaan eroa merkittävästä kausi-influenssasta, johon sairastuu vuosittain merkittävästi enemmän ihmisiä. Sama koskee epidemian taloudellisia vaikutuksia. Matkustuskieltojen ja karanteenien vaikutus Kiinan talouteen ja matkailualaan, mutta myös muihin palveluihin ja teollisuuteen, tulee olemaan lyhyellä aikavälillä merkittävä. Maailmantalouden näkökulmasta vaikutus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan rajallinen ja väliaikainen. Aikaisemmista epidemioista tiedetään talouden ottaneen nopeasti vahingon takaisin, kun epidemiat on saatu hallintaan. Kuten olemme aiemmin todenneet, Kiinan viranomaisilla on myös edelleen liikkumatilaa elvyttää taloutta merkittävästi. Näitä keinoja on jo otettu käyttöön.

Talous ja tulosjulkistukset maailmalta ovat myös vahvistaneet kasvun jatkuneen positiivisena viime vuoden lopulla ja alkuvuonna, vaikkakin maltillisena. Teollisuuden aktiviteetti on myös hiljalleen palautunut, vaikka matkaa on vielä. Tuloskausi on myös laajalti ollut positiivinen eri alueilla. Yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt ovat olleet kenties vahvin valopilkku tähän mennessä. Positiivisiin yllätyksiin on ylletty laajalti, vaikka absoluuttisesti tuloskasvu ei toki ole ollut päätä huimaavaa.

Monet markkinasentimentin mittarit ovat palautuneet alkuvuoden optimismin tasoille. Osakemarkkinat ovat korjanneet suurimman osan korjausliikkeestään. Riskilisät ovat palautuneet. Yksi poikkeus kuitenkin löytyy. Pitkät korot eivät ole ympäri maailman jääneet alhaisemmille tasoille. Vaikka osakemarkkinat ovat hieman historiaansa kalliimmat, ovat eri korkoluokat vieläkin kalliimpia. Tämä on tehnyt mielestämme osakkeista suhteessa houkuttelevampia. Osakkeiden arvostustasot myös korjaantuvat tulosten kasvaessa. Korkosijoituksissa ei ole tätä mahdollisuutta. Toki osakkeista ei löydy korkosijoitusten kaltaista turvasatamaa, mutta mielestämme nyt ei ole oikea aika poteron kaivamiseen.

Nostammekin allokaatioratkaisuissamme osakkeet lievästä ylipainosta vahvaan ylipainoon. Osakkeiden sisäiset painotukset pidämme ennallaan. Suosikkiteemojamme ovat yhdysvaltalaiset osakkeet, teknologiaosakkeet, arvo-osakkeet ja kehittyvien markkinoiden, erityisesti kehittyvän Aasian osakkeet. Rahoitimme osakkeiden ostot myymällä pidempiä korkosijoituksia, sekä valtionlainoja että vakavaraisten yritysten lainoja.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tammikuu-ilmiö jäi toteutumatta – markkinoilla heikoin viikko pitkään aikaan
Seuraava
Virus ei saa osakemarkkinaa polvilleen – optimismi ei ole tarttunut korkomarkkinaan