09.09.2019

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442

Syyskuu alkoi osakemarkkinoilla positiivisesti, nousua nähtiin viime viikon aikana useimmilla markkinoilla yhdestä kahteen prosenttiin. Vastaavasti pitkät korot nousivat hieman, mikä painoi pidempien korkosijoitusten tuottoja. Tämän vuoden korkojen voimakkaan laskun jälkeen nousu on kuitenkin tuskin huomattava.

Osakemarkkinoilla erityisen hyvin pärjäsivät Kiinan, Yhdysvaltojen ja Euroalueen osakemarkkinat. Japani ja kehittyvät markkinat jäivät jälkeen. Osaketyyleissä korkojen palautuminen ja positiivisempi sentimentti tuki mm. arvoyhtiöitä, jotka ovat jääneet tämän vuoden markkinanousun kyydistä. Myös riskisemmät yrityslainat hyötyivät tunnelmien paranemisesta.

Positiivista sentimenttiä ajoi erityisesti kauppasodan liennytys. Vaikka kuun alussa astuivat voimaan uudet tariffit, painoivat uutiset, neuvottelujen jatkosta ensi kuussa, enemmän markkinoiden vaakakupissa. Poliittisella rintamalla riskit laskivat hieman ainakin lyhyellä aikavälillä: Italiassa saatiin uusi hallitus, Britanniassa parlamentti pakottaa Boris Johnsonin hakemaan Brexit-lisäaikaa EU:lta ja Kiina liennytti Hong Kongin tilannetta. Mikään näistä ei kuitenkaan ollut todennäköisesti edes keskipitkän ajan ratkaisu ja tilanteet voivat eskaloitua taas nopeasti.

Keskuspankit ovat ratkaisevassa roolissa näinä viikkoina. Kiinan keskuspankki aloitti viime viikolla pelin laskemalla pankkien reservivaatimuksia erityisesti pk-yhtiöille lainatessa. Euroopan keskuspankki on tällä viikolla vuorossa. Talletuskorkoa todennäköisesti lasketaan hieman. Keskustelussa on myös joukkolainaostojen jatko, mutta se tuntuu olevan johtokunnan jäsenten kommenttien perusteella vaikeampi asia. Todennäköisesti EKP:n puheenjohtaja Draghi tukeutuu toiseksi viimeisessä kokouksessaan jälleen puhe-elvytykseen ja yrittää ohjata markkinoiden odotuksia sitoutumatta suurempiin lisätoimiin. Perusteltua on toki kysyä, mikä vaikutus pienellä koronleikkauksella ja potentiaalisesti muutaman sadan miljardin joukkolainaostolla on talouteen kun korot ovat jo tukevasti miinuksella. 

Markkinoiden katseet kääntyvätkin ensi viikolla kokoustavaan Yhdysvaltain keskuspankkiin Fediin. Historiassa korkokäyrän kääntyessä laskevaksi keskuspankki on onnistunut muutaman kerran siirtämään taantumaa laskemalla voimakkaasti korkoja. Fediltä odotetaan ensi viikolla koronlaskua sekä indikaatioita tulevasta korkopolusta. Haukkamaiset kommentit kokouksen jälkeen olisivat pettymys.

Viimeaikainen talousdata on ollut ristiriitaista. Teollisuuden heikkous, joka on kurittanut muuta maailmaa tämän vuoden, näyttää tarttuneen nyt myös Yhdysvaltoihin. Toisaalta jenkkitalous, teollisuutta lukuun ottamatta, pärjää odotuksiakin paremmin. Viime perjantain USA:n työmarkkinaraportista ei saatu muutoksia talouden kuvaan. Uusien työpaikkojen määrä oli alle odotusten, mutta toisaalta palkat nousivat. Ylipäätään talousdata on ollut maailmanlaajuisesti linjassa odotusten kanssa tai jopa hieman ylittänyt odotukset, vaikka varsinaisesta kasvun palautumisesta ei ole näkynyt merkkejä. Alkavalla viikolla saadaan tuoreita inflaatiolukuja, mutta nämä tuskin saavat keskuspankkeja hylkäämään elvytyssuunnitelmiaan. Inflaation juostua alle odotusten jo vuosia, pientä ylitystä katsottaisiin sormien läpi.

Näillä näkymin maailmantalous kuitenkin kasvaa, joskin kitsaasti. Keskuspankit näyttävät olevan myöskin valmiita jatkamaan sykliä elvytyksen kautta. Osakkeet eivät ole erityisen hintavia Yhdysvalloissa, saati muualla maailmassa, varsinkaan nykyisessä alhaisessa korkotasossa. Riskit talouskasvulle ovat kuitenkin todellisia, kauppasodasta teollisuuden heikkouden leviämiseen muuhun talouteen. Poliittisia riskejä ei myöskään ole ratkottu, vaan tölkkiä on jälleen potkittu eteenpäin.

Näemmekin riskien ja mahdollisuuksien olevan tasapainossa: Pidämme allokaatiosalkkujemme osake/korko -painon neutraalissa. Painotamme vahvasti Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Olemme vahvassa alipainossa kehittyvien markkinoiden osakkeissa. Korkopuolella uskomme yrityslainoihin. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tariffeja satelee ja keskuspankit jakelevat sateenvarjoja
Seuraava
Euroopan keskuspankki jatkaa taisteluaan taantumapeikkoa vastaan