03.03.2015

Myös euroalueen reaalitalous tulee hyötymään EKP:n toimista. Valtioiden velkakriisi on ratkaistu EKP:n ostojen avulla. Euroalueen vientiyhtiöt hyötyvät euron heikentymisestä. Kotitaloudet, pienyhtiöt, kiinteistö- ja jopa rakennusyhtiöt hyötyvät selvästi alentuvien rahoituskustannusten johdosta. Luonnollisesti erityisesti reunavaltiot ja velkaiset yhtiöt hyötyvät. Euroalue tulee kääntymään talouskasvuun tänä ja ensi vuonna. Allokaatiosalkuissamme olemme lisänneet euroalueen osakkeita Yhdysvaltojen kustannuksella. Viimeisimpänä ostimme italialaisia osakkeita.


Eurokriisiä ei enää ole


Ainakin pariksi vuodeksi eurokriisi on ohi EKP:n toimien johdosta. EKP ostaa noin 10 - 25 % liikkeellä olevista euro-valtioiden velkakirjoista ja ostot ovat jopa noin 30 – 70 % tämän vuoden emissioista. Kun vielä muistetaan, että osa "korkosijoittajista" ei viranomaissäädösten takia myy valtiolainojaan, korkotasot ovat laskeneet hurjille tasoille Saksan (5v. -0.7 %), Suomen (-0.02 %) ja myös Italian (0.60 %) sekä Espanjan (0.66 %) lainoissa.


Oikeat korkosijoittajat joutuvat näin siirtymään riskissä ylöspäin eli esimerkiksi riskisiin yrityslainoihin. Jopa Kreikan lainat tulevat kiinnostamaan rohkeimpia - kunhan johonkin sopimuspaperiin saadaan poliitikkojen nimet. Niin hullulta kun se kuulostaakin, jopa konkurssikypsän Kreikan kriisi tullee rauhoittumaan pariksi vuodeksi EKP:n toimien takia.


Myös euroalueen reaalitalous tulee hyötymään ja kasvamaan EKP:n toimien avulla


Myös euroalueen reaalitalous tulee hyötymään EKP:n toimista. Valtioiden velkakriisi on ratkaistu EKP:n ostojen avulla. Tämä on iso muutos vielä kaksi vuotta sitten jolloin Italian, Espanjan ja muiden reunavaltioiden rahoituskustannukset olivat 5 – 7 %:n tasolla. Samoin vientiyhtiöt hyötyvät euron devalvoitumisesta. Seuraavaksi myös kotitaloudet ja yksityiset yritykset hyötyvät. Isot huippuyritykset voivat laskea liikkeelle velkakirjoja käytännössä nollakorolla. Mutta myös pienet ja velkaiset yritykset hyötyvät. Italialaiset ja espanjalaiset pienyrityksillä oli vielä viime vuonna vaikeuksia saada rahoitusta ja jos saivat, korkotaso oli n. 4 – 7 %. Tähän tulee iso muutos tänä vuonna. Toimialoista erityisesti kiinteistö- ja jopa rakennusyhtiöt hyötyvät; samoin velkaiset yhtiöt. Euroalue tulee kääntymään talouskasvuun tänä ja ensi vuonna.


Allokaatiosalkuissamme olemme lisänneet euroalueen osakkeita – viimeksi italialaisia yhtiöitä


Allokaatiosalkuissamme olemme viime vuoden lopulla ja tänä vuonna lisänneet euroalueen osakkeita Yhdysvaltojen kustannuksella. Euroalueen osakkeet ovat poikkeuksellisen paljon maltillisemmin arvostettuja kuin yhdysvaltalaiset osakkeet ja tänä vuonna euroalueen yhtiöillä myös tulokset kasvavat. Varsinkin pienyhtiöt ja velkaiset yhtiöt lentävät.


Viimeisimpänä muutoksena ostimme viime viikolla italialaisia yhtiöitä. Samalla nostimme hieman osakepainoa ja Taaleri Allokaatio 50 osakepaino on nyt n. 59,5 %. Vaikka Yhdysvaltojen talous kasvaa voimakkaasti vuonna 2015, sijoitusmielessä vuosi on euroalueen osakkeiden.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Kreikka haki jatkoaikaa lainaohjelmalleen, kovimmat neuvottelut vielä edessä
Seuraava
Video: Päästrategi Komulainen kommentoi euroalueen tilannetta