26.10.2015

» Viime viikolla globaalit osakemarkkinat nousivat voimakkaasti, kun ensin EKP:n pääjohtaja Draghi lupasi lisäelvytystä joulukuussa ja sitten Kiinan keskuspankki laski korkoja sekä pankkien reservivaatimusta.


» Euro-osakkeet luonnollisesti hyötyvät euron heikentymisestä ja korkoherkät toimialat saivat lupauksen edullisen rahoituksen jatkumisesta. Allokaatiosalkuissa säilytämme voimakkaan ylipainotuksen eurooppalaisissa osakkeissa.


» Tällä viikolla on Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) kokous keskiviikkona ja Japanin keskuspankin kokous perjantaina. Riskimarkkinoiden nousu rauhoittunee tällä viikolla.


Keskuspankkien elvytys jatkuu – osakemarkkinat nousivat


Viime viikon torstaina EKP:n pääjohtaja Draghi ilmoitti keskuspankin tutkivan elvytyksensä riittävyyttä seuraavassa kokouksessaan joulukuussa. EKP on valmis kasvattamaan määrällistä elvytystään (QE), sen pituutta ja sitä mitä ostaa. Todennäköisesti EKP pidentää QE-ohjelmaansa syyskuusta 2016 eli jatkaa ostojaan tätä pitempään. Lisäksi keskuspankin talletuskoron lasku on mahdollista joulukuussa. Mikäli talletuskorkoa lasketaan, euro voi heiketä entisestään joulukuussa.


Perjantaina Kiinan keskuspankki laski viitekorkoaan sekä laski pankkien reservivaatimusta. Kiinassa inflaatio on alentunut jo 1,6 %:iin ja tuottajahinnat laskevat yli 5 %:n vauhtia. Eli Kiinan keskuspankki on ollut lisäelvytyksessään myöhässä ja nyt ilmoitettu elvytys tuli todella tarpeen.


Molempien keskuspankkien ilmoitukset olivat yllätys markkinoille ja näin globaalit osakemarkkinat nousivat voimakkaasti loppuviikosta.


Suosimme eurooppalaisia osakkeita


Yleisesti lisäsimme allokaatiosalkuissamme riskiä syyskuun aikana. Ostimme yhdysvaltalaisia osakkeita ja riskisiä yrityslainoja. Allokaatio 50 -rahaston osakepainon nostimme tällöin n. 55 %:iin. Luonnollisesti riskin lisääminen on nyt kannattanut.


Allokaatiosalkuissamme suosimme edelleen voimakkaasti eurooppalaisia osakkeita. Osakesijoituksista lähes puolet on edelleen sijoitettu Eurooppaan. Esim. Allokaatio 50 -rahaston kaikista sijoituksista 27 % on sijoitettu eurooppalaisiin osakkeisiin, kun vertailuindeksissä paino on vain 11 %.


Perustelu eurooppalaisten osakkeiden painottamiselle on selkeä: EKP:n elvytys ja euron heikentyminen avittavat ja euro-osakkeiden arvostus on edelleen houkutteleva. Lisäksi euroyrityksillä on edelleen mahdollisuus parantaa tuloksiaan varsinkin nyt, kun Euroopan talouskasvu on piristynyt.


Tällä viikolla Fedin ja Japanin keskuspankin kokoukset


Tällä viikolla keskuspankkikokoukset jatkuvat, kun Yhdysvaltain keskuspankki kokoontuu keskiviikkona ja Japanin keskuspankki perjantaina. Fed ei ole nostamassa viitekorkoaan vielä tällä viikolla, mutta perustelutekstin muotoilusta voi ennakoida mahdollista koronnostoa joulukuulle. Japanin keskuspankin kokouksesta ekonomistit ovat hyvin kaksijakoisia; osa odottaa lisäelvytystä, osa ei.


Voi hyvin olla, että osakemarkkinat vetävät tällä viikolla henkeä viime viikkojen kovan nousun jäljiltä. Ainakin ennen Fedin kokousta on vaikea nähdä osakkeiden nousun jatkuvan. Vähänkään pitemmällä aikavälillä odotamme osakkeiden säilyvän parhaana sijoitusluokkana ja odotamme osakkeiden vuosikymmenen jatkuvan aina vuoteen 2017 asti.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Tuloskasvu on hiipunut kuluvan vuoden aikana
Seuraava
Kovan nousun jäljiltä osakkeet rauhoittuivat