16.03.2015

Dollari on vahvistunut yli 20 % vuoden 2014 alusta suhteessa euroon. Dollarin vahvistumista tukevat odotukset Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) koronnostoista ja toisaalta EKP:n elvytystoimet. Markkinat odottavat Fedin ensimmäistä koronnostoa ensi kesälle. Lisätietoa tästä saamme tämän viikon keskiviikkona. Mikäli Fed on odotettua tiukempi rahapolitiikassaan, dollari vahvistuu entisestään ja pääomavirrat liikkuvat pois kehittyviltä markkinoilta. Jos ei, dollari voi jopa hetkellisesti heikentyä. Eurooppalaiset yritykset hyötyvät tänä vuonna dollarin vahvistumisesta, EKP:n voimakkaista toimista ja euroalueen talouskasvun toipumisesta. » Allokaatiosalkuissamme ylipainotamme voimakkaasti euroalueen osakkeita ja olemme vähentäneet osakesijoituksia Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltojen sisällä myimme viime viikolla S&P 500 indeksiä ja ostimme pankkeja.


Tämän viikon keskiviikkona Fedin kokous


Dollari on vahvistunut voimakkaasti varsinkin viime syksystä lähtien. Nykyinen EUR/USD kurssi 1,06 ennakoi jo Fedin koronnostojen alkamista EKP:n toimien lisäksi. Ostovoimapariteetilla tasapaino taso EUR/USD - kurssille on n. 1,15 – 1,20 tasolla. Eli euro ei ole enää mitenkään vahva, päinvastoin. Euroalue kun on vaihtotaseeltaankin varsin ylijäämäinen. Valuuttakursseja on luonnollisesti vaikea ennakoida ja ne voivat lyhyellä - vuoden ja kahden vuoden – aikavälillä merkittävästikin poiketa tasapainotasoistaan. Alkuvuoden aikana yhdysvaltalaiset osakkeet ovat dollarimääräisinä käytännössä muuttumattomat. Eurooppalaiset osakkeet ovat vain hieman (n. 2%) plussalla dollarimääräisinä. Euromääräisinä molemmat ovat toki 14 – 17 % plussalla. Tämä on hyvä esimerkki valuutan merkityksestä allokaatiosijoittamisessa.


Tämän viikon keskiviikkona Fed voi hyvinkin kiristää hieman perustelutekstiään ja näin ennakoida markkinoille koronnostoja. Todennäköisesti Fedin ensimmäinen koronnosto tapahtuu joko kesäkuun tai syyskuun kokouksessa. Tätä ajoitusta kaikki sijoitusmarkkinat – varsinkin valuuttamarkkinat – ennakoivat nyt herkeämättä. Mikäli Fed on odotettua tiukempi rahapolitiikassaan, dollari vahvistuu entisestään ja pääomavirrat liikkuvat pois kehittyviltä markkinoilta. Jos ei, dollari voi jopa hetkellisesti heikentyä. Kevään ja kesän aikana seuraamme tarkasti kuinka hyvin Fed onnistuu rahapolitiikan kiristämisessään, ja onko allokaatiosalkuissamme tarvetta laskea tai nostaa osakepainoja. Nyt Allokaatio 50 osakepaino on n. 57 %.


Allokaatiosalkuissamme ylipainotamme euroalueen osakkeita voimakkaasti


Euroalueen osakkeet ovat nyt n. 40 % maltillisemmin arvostettuja kuin yhdysvaltalaiset. Historiallisesti tämä aliarvostus on ollut n. 20 - 30 %. Tänä vuonna euron heikentyminen tulee avittamaan euroalueen yritysten tuloksia ja lisäksi euroalueen piristyminen avittaa tuloskehitystä. EKP:n toimien johdosta eurokriisi on ohi ja euroalueen talous piristyy 2015 – 2016. Valtioiden rahoituskustannukset ovat jo romahtaneet. Lisäksi kotitalouksien ja yritysten rahoituskustannukset laskevat ja rahoituksen saatavuus helpottuu. Tämä on varsinkin euroalueen reunavaltioissa iso muutos. Lopulta myös lainananto ja investoinnit piristyvät euroalueella.


Allokaatiosalkuissamme osakesijoituksista jo lähes puolet on sijoitettu Eurooppaan. Allokaatio 50 rahasto on noussut vuoden alusta nyt n. 10 % ja erikoissijoitusrahasto Taaleritehdas Aktiivi n. 14,5 %.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Markkinoilla hengähdystauko ennen uuden nousun jatkumista
Seuraava
Poikkeukselliset korkotasot ylläpitävät osakkeiden houkuttelevuutta
Samu Lang