24.06.2016

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Britit äänestivät viime yönä EU:sta eroamisen puolesta. Lontoon ja muiden Iso-Britannian ydinalueiden ulkopuolella äänestysaktiviteetti nousi odotettua korkeammaksi. Perinteisen työväenluokan keskuudessa nousi vahva kapinahenki nykyistä hallintoa kohtaan.

Äänestystulos edellyttää parlamentin hyväksynnän ja tämän jälkeen uudet neuvottelutavoitteet EU:n kanssa pitää sopia pikavauhtia. EU-jäsenyyden kannattajilla on kuitenkin parlamentissa laaja enemmistö ja täysi valta päättää mitä äänestystuloksen kanssa tehdään. Äänestystuloksen vastaisesti tuskin toimitaan, mutta poliittinen kädenvääntö alkaa välittömästi.

Äänestystä edeltävinä päivinä riskisijoitusten arvot olivat nousseet kun markkinoilla vahvistui käsitys siitä, että britit äänestävät EU:ssa pysymisen puolesta. Toisin kuitenkin kävi ja perjantaiaamun markkinaliikkeet ovatkin olleet sen mukaisia. Brittien punta on heikentynyt päivän sisällä 10 prosenttia. Brittien osakemarkkinoiden kehitystä kuvastava futuuri on 8 prosenttia pakkasella. Aasiassa osakkeet ovat tuhdissa laskussa ja myös Yhdysvaltoihin ennakoidaan lähes 5 prosentin laskua. Kullan, hopean ja muiden turvasatamiksi miellettyjen sijoituskohteiden hinnat ovat vastaavasti selvässä nousussa.

Euroopan ja euroalueen sijoitusmarkkinat hinnoittelivat Brittien eroamista EU:sta (ja todennäköisesti muitakin asioita) paljon ennen varsinaista äänestystä. Sijoittajien suojausaktiviteetti oli noussut merkittävästi. Käteispositiot ovat viimeksi olleet yhtä korkealla vuonna 2001 ja aktiiviallokaatio osakkeissa on laskenut samalle tasolle kuin eurokriisissä 2011. (lähde: BoA Fund manager survey 06/2016). Samalla Eurostoxx 50 -indeksin implisiittinen volatiliteetti (VSTOXX) on noussut 40 pisteen tuntumaan (samat tasot vuonna 2011 ja syksyllä 2015).

Konkreettisten talousriskien osalta tilanne näyttää kuitenkin nyt paremmalta kuin vuoden vaihteessa: Kiinan kasvunäkymät ovat ainakin lyhyellä aikavälillä vakautuneet, euroalueen talous kasvaa odotuksia enemmän, US-työmarkkina elpyy ja raaka-aineiden (etenkin öljyn) hinta on noussut selvästi helmikuun pohjilta. Myös teollisuuden ISM-tilastot ovat palanneet takaisin yli kasvun rajana pidetyn 50 pisteen lukeman ja keskuspankkien retoriikka on aiempaan kevyempää. Uskomme yritysten tuloskehityksen seuraavan perässä tämän vuoden toisella vuosipuoliskolla.

Brexitin johdosta markkinoilla seuraa todennäköisesti 1-2 kk suvantovaihe, joka näkyy myös makrotalouden muuttujissa luottamuskanavan kautta. Brexit-prosessi on pitkä ja se lisää epävarmuutta myös euroalueella. Toisaalta keskuspankkien rahapolitiikka ei tule ainakaan kiristymään ja EKP:lta voi hyvin olla luvassa uusia toimia jo tulevan viikonlopun aikana. Tämä yhdistettynä ylimyytyyn markkinatilanteeseen ja edellisessä kappaleessa kuvattuun taloustilanteeseen tukee riskisijoitusten kehitystä. Emme usko Brexitin aloittavan uutta laskumarkkinaa, mutta hermoilu jatkuu lyhyellä aikavälillä.

Euroalueen ja brittien osakemarkkinat jäävät euromääräisesti todennäköisesti jälkeen Yhdysvalloista, Aasiasta ja kehittyvistä markkinoista. Jalometallit kallistuvat ja korot eivät ainakaan nouse. Opportunistinen sijoittaja voi ruveta ostamaan riskillisiä korkosijoituksia euroalueelta keskuspankkien tarjoaman suojan myötä.

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Taalerin Omistaja-rahastoilla hieno alku
Seuraava
Brexit-shokki – mitä seuraavaksi?