23.04.2018

Osakemarkkinat ovat kahden tulen välissä tänä vuonna: korkojen nousu Yhdysvalloissa on jo muuttanut sijoitusympäristön aiempaa haastavammaksi. Toisaalta maailmantalous voi tänä vuonna hyvin ja yritysten tuloskasvu varsinkin Yhdysvalloissa on poikkeuksellisen nopeaa. Osakkeiden kohtalon määrittää lopulta se, kumpi näistä kahdesta on vahvempi voima.

Korkojen nousu jatkunut Yhdysvalloissa

Lyhyiden korkojen nousu on ollut varsin voimakasta Yhdysvalloissa, ja esimerkiksi kahden vuoden  korko on noussut jo 2,4 %:iin, kun korko oli vielä 1,3 % viime syksynä. Taustalla on luonnollisesti Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) kiristyvä rahapolitiikka. Fed on nostanut viitekorkonsa jo 1,5 – 1,75 %:iin ja jatkanee niin, että viitekorko tullee olemaan n. 2,25 – 2,5 % tasolla tämän vuoden lopulla ja n. 2,75 – 3,0 % tasolla vuoden 2019 lopulla. 

Kun palkat ja inflaatio kiihtyivät Yhdysvalloissa tammi-helmikuussa, sijoittajat säikähtivät, että Fed joutuu kiristämään aiempaa nopeammin ja osakkeet laskivat helmikuun alussa. Viime viikkoina raaka-aineet ovat nousseet voimakkaasti, mikä voi nostaa inflaatio-odotuksia ja Fedin kiristämispelkoja uudestaan.

Öljyn hinta (Brent)  nousi viime viikolla jo yli 73 dollariin tynnyriltä, ja myös esimerkiksi alumiinin hinta on noussut pakotteiden johdosta. Suomalaisyhtiöt puolestaan ovat hyötymässä sellun ja todennäköisesti myös paperin hintojen noususta. Jatkuessaan tämä raaka-aineiden nousu pakottaa Fedin nostamaan korkojaan entisestään ja myös EKP:n kiristämään rahapolitiikkaansa, varsinkin jos palkat nousevat. Lyhyellä tähtäimellä lisätietoa Fedin rahapolitiikasta saamme 2.5. pidettävän kokouksen myötä.       

Yhdysvalloissa tuloskasvu poikkeuksellisen nopeaa 

Nyt raportoitavalla 1Q 2018 -tuloskaudella yhdysvaltalaiset yritykset raportoivat poikkeuksellisen nopeaa tuloskasvua. Analyytikoiden konsensusodotus S&P 500 -indeksin tuloskasvuksi on nyt 19 % viime vuodesta, kun ennen tuloskautta kasvuodotus oli 18 %. Tuloskasvusta noin 40 – 50 % selittyy yritysverotuksen laskulla, ja loput liikevaihdon ja marginaalien paranemisella. Kun samalla maailmantalous ja Yhdysvaltain talouskasvu voivat tänä vuonna varsin hyvin, sijoittajat eivät helpolla myy osakkeita ympäristössä, jossa tuloskasvu on näin nopeaa.  

Yhteenveto: Vuonna 2018 osakkeet paras sijoitusluokka, 2019 – 2020 vaikeampaa      

Kumpaa sitten painottaa - korkeampia korkoja vai yritysten hyvää tuloskasvua? Kysymys on todennäköisesti aikataulusta. Korkojen nousu voi hyvinkin aiheuttaa lievän taantuman Yhdysvaltoihin 2019 – 2021 välisenä aikana, jolloin yritysten tuloskasvu ja osakkeet joutuvat vaikeuksiin. Tänä vuonna hyvä tuloskasvu tukee kuitenkin vielä osakkeita. Luonnollisesti volatiilisuus tulee jatkumaan, siitä inflaatio ja korkojen nousu pitävät huolen.   

Ei liiallisia riskikeskittymiä, käteistä ja osakkeita niin että saa nukuttua

Suosimme edelleen laajaa globaalia hajautusta, ei liiallisia riskikeskittymiä yksittäisiin maihin tai mantereisiin. Lisäksi suosimme riittävää likviditeettiä eli isoja käteispainoja. Allokaatiosalkuissamme osakepaino on ollut alkuvuoden strategisesti neutraalissa. Allokaatio 50 -rahaston osakepaino on nyt n. 50 % ja käteispaino n. 10 %. Huhtikuun alussa nostimme osakepainon takaisin 50 %:iin, kun kauppasotakeskustelu alkoi rauhoittua. Korkopuolella olemme edelleen lisänneet kehittyvien maiden valtiolainoja. Euroalueelta olemme lisänneet reunamaiden valtiolainoja korkosuojatusti. 

« Takaisin: Markkinakatsaus

Edellinen
Vieraan pääoman kustannusten nousu ei vielä tänä vuonna rajoita tulos- ja talouskasvua
Seuraava
Vahva tuloskasvu ei ole pystynyt nostamaan osakkeita korkeammille tasoille