29.10.2021

Pörssiyhtiöt ovat julkaisseet kilvan toinen toistaan parempia tuloksia kolmannelta kvartaalilta. Maailmantalous näyttää toipuneen koronapandemian aiheuttamasta markkinoiden kelirikosta. Myös Kauppalehden ja Aktian yhteistyössä toteuttamassa Markkinaraati-keskustelussa tarkasteltiin tuloskautta.

”Tulokset ovat toki olleet hyviä. Varsinaista yllätystä niihin ei kuitenkaan sisältynyt. Tuloskehitys on ollut konsensusennusteiden mukaisia. Lisäksi vertailuneljännes viime vuodelta oli todella surkea”, totesi Aktian salkunhoitaja Sami Räsänen.

Varjon yritysten tulevaisuuden tuloksentekokyvylle luo raaka-aineiden hinnan nousu ja komponenttipula. Markkinaraadin mukaan energian hinnannousu vaikuttaa jatkuessaan koko talouteen, mutta lyhyellä aikavälillä haittaa yhtiöitä, joilla ei ole hintasuojauksia.

”Kohonneet raaka-ainekustannukset ovat uusi normaali. Yritykset koettavat saada niitä vaihtelevalla menestyksellä hintoihin, ja ovat onnistuneetkin. Mutta esimerkiksi Huhtamäki kertoi raaka-aineiden 50–150 prosentin kallistumisesta. Yhtiö on joutunut avaamaan omien asiakkaidensa kanssa hintaneuvottelut”, Räsänen sanoi.

Hyvä tuloskehitys ennakoi vahvaa osinkokevättä, sillä yhtiöiden taseet ovat kunnossa ja investoinnit hyvässä vauhdissa. Räsäsen mukaan merkittävän osan vuoden 2021 osinkopotista muodostavat jo yksistään Nordean, Telian ja Sammon osingot.

Markkinaraati-keskusteluun osallistuivat myös Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen ja Kauppalehden pörssitoimituksen päällikkö Ninni Myllyoja.

« Takaisin: Aktia Varainhoito yhteistyössä

Edellinen
Markkinaraati: Terve kilpailu takaa parhaiten markkinatalouden toimivuuden
Seuraava
Markkinaraati: Lentoyhtiöosakkeet vaativat valppautta