15.10.2021

Helsingin pörssiin on tänä vuonna listautumassa ennätysmäärä yhtiöitä. Pohjoismaisten rahastojen salkunhoitaja Juha Laakso Aktiasta pitää kehitystä myönteisenä. Hänen mukaansa tarjonta on paljon monipuolisempi nyt kuin vuosituhannen vaihteen IT-huumassa, jolloin oli edellinen huippu.

”On hienoa, että suomalaiset kasvuyritykset ovat rohkaistuneet hakemaan rahoitusta pörssin kautta. Siten tulee kotimaisia innovaatioita ja insinööriosaamista sijoittajien saataville. Tärkeää on, että listautumisessa kerättävä raha menee nimenomaan yrityksen kehittämiseen, eikä ole pelkästään pääomasijoittajien rahastuskierros”, Laakso totesi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Suomessa listautuvien yritysten määrä on selvästi alempi kuin Ruotsissa, missä on pitkät perinteet sijoittamisessa. Myös tänä vuonna Ruotsissa listautuu liki sata yhtiötä.

”Tämän vuoden noin 30 listautumisen määrä Suomessa vastaa Ruotsin keskivertovuotta. Olisi hyvä, jos tästä jäisi meilläkin yrityksille suurempi kiinnostus listautumisiin”, Laakso sanoi.

Juha Laakso muistutti, että instituutiosijoittajat, kuten rahastojen salkunhoitajat, pääsevät yleensä varhaisessa vaiheessa tutustumaan tuleviin listautumisiin ja arvioimaan niiden elinkelpoisuutta.

”Hyviin yhtiöihin voimme lähteä ankkurisijoittajaksi, mikäli tarina vaikuttaa kestävältä. Yksityissijoittajan on hyvä muistaa, että alkuvaiheen yhtiöissä joutuu odottamaan varsin pitkään, ennen kuin kassavirta on positiivinen.”

Markkinaraati-keskusteluun osallistuivat myös Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja tietokirjailija, yksityissijoittaja Karo Hämäläinen.

« Takaisin: Aktia Varainhoito yhteistyössä

Edellinen
Markkinaraati: Vihreä siirtymä nostaa aluksi energian hintaa mutta vahvistaa
Seuraava
Markkinaraati: Terve kilpailu takaa parhaiten markkinatalouden toimivuuden