05.11.2021

Lentoyhtiöt ovat kokeneet Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin mukaan apokalyptisen kriisin. Hän uskoo Finnairin palaavan aiemmalle tulosuralle aikaisintaan vuonna 2023. Aktian osakesijoitusjohtaja Andreas Bergman arvioi, että matkustus piristyy pandemian jäljiltä, mutta kehottaa valppauteen lentoyhtiöosakkeiden kanssa.

Bergman oli Mannerin ja Suomen Matkailualan liiton SMALin toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin kanssa Kauppalehden Markkinaraati-keskustelussa.

”Lentoyhtiöiden kurssiliikkeet ovat olleet rajuja. Kriisi on ollut aivan ainutlaatuinen. Henkiinjääminen on ollut fokuksessa. Matkustus kuitenkin ennen pitkää palautuu. Täytyy katsoa, mitkä yhtiöt tulevat kriisistä ulos kilpailukykyisinä”, Bergman arvioi.

Markkinaraati totesi, että lentoliikenteen palautumiseen vaikuttavat eri maiden pandemiarajoitusten poistumisen tahti. Finnair on kärsinyt Aasian hitaasta avautumisesta. Manner varoitteli viime keväänä Suomen muita tiukemmista rajoituksista. Ne ovat vaikeuttaneet Finnairin tilannetta Mannerin arvion mukaisesti.

Lentoyhtiöt ovat velkaantuneet. Topi Manner kertoi Finnairin muuttaneen kustannusrakennettaan joustavammaksi 200 miljoonan euron säästöohjelman myötä.

”Selviytyjiä ovat ne, joilla on selkeä strategia, vahva kassa ja terve tase”, Manner totesi.

Andreas Bergman ei usko, että halvat lentoliput ja kallis lentopetroli ovat kovin pitkäaikainen ilmiö.

”En usko, että halpalentoyhtiöt ovat voittava konsepti. Ei Finnairin strategiassa mitään väärää ole. Kun kysyntä elpyy ja markkinat avautuvat, Aasian-liikenteessä nähdään toipumisen merkkejä jo ensi vuonna”, Bergman sanoi.

« Takaisin: Aktia Varainhoito yhteistyössä

Edellinen
Markkinaraati: Vahva kolmoskvartaali lataa osinko-odotukset
Seuraava
Markkinaraati: Vastuullinen sijoittaminen on pitkäjänteistä työtä