24.09.2021

Päättyvä osakemarkkinaviikko avautui laskutunnelmissa. Ilmapiiriä leimasi jännitys siitä, mitä Kiinan kiinteistö- ja luottomarkkinoilla tapahtuu. Mediassa monet äänenpainot olivat rauhoittelevia. Osakeindeksit toipuivat viikon loppua kohden.

Myös Kauppalehden Markkinaraadissa keskusteltiin osakemarkkinoiden korjausliikkeestä. Keskustelussa olivat mukana Aktian allokaatioratkaisuista vastaava johtaja Samu Lang, Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Emilia Kullas sekä Säästöpankkiryhmän päästrategi Lippi Suominen.

”Suurempiakin laskuja on nähty. Totta kai markkinoilla on näkynyt värinää. Osakesäästäjän ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon. Niin kuin nähdään, talouskasvu on ollut hyvä ja tuloskasvu on monilla yhtiöillä ollut myönteistä. On hyvä, että osakemarkkinoilla saadaan odotuksista hieman ilmaa pois”, Samu Lang totesi.

Markkinaraati muistutti, että Kiina on suljettu talous, ja useimmat pankit ovat valtion omistuksessa. Kiinassa syntynyttä tilannetta ei voi verrata vuoden 2008 finanssikriisiin, jolloin vyöry lähti liikkeelle Lehman Brothersista.

”Suomalaisista yhtiöistä Kone pärjää edelleen Kiinassa. On muistettava, että Kiinassa kaupungistumiskehitys on edelleen vahva, ja monissa kasvukeskuksissa rakennetaan, vaikka Kiinassa onkin onnistuttu rakentamaan keskelle peltoa aavekaupunkeja, joihin ihmiset eivät muuta”, Lang kuvasi.

Raadin mielestä nollakorkoiset pankkitilit eivät ole houkutteleva vaihtoehto osakesäästämiselle.

”Osakesäästäjän kannattaa  aina ostaa. Kun sen tekee systemaattisesti, syntyy aikahajautusta luonnollisesti”, Samu Lang muistutti.

« Takaisin: Aktia Varainhoito yhteistyössä

Edellinen
Markkinaraati: Pankkiekonomistit eivät pelkää inflaatiota
Seuraava
Markkinaraati: Suomessa ruoan hinnasta on puolet veroa