29.05.2018

  • Italiassa euroskeptiset äänet todennäköisesti voimistuvat
  • Uudet vaalit järjestettäneen syksyllä
  • Turvasatamakysyntä ajaa markkinoita

Italia oli jo verrattain lähellä hallituksen muodostamista, mutta uudet vaalit ovat jälleen kerran ovella. Ratkaiseva tekijä oli se, että maan presidentti Mattarella torppasi euroskeptisen Savonan nousun talous- ja valtionvarainministeriksi. Vaaleja odotellessa maahan kasataan virkamieshallitus, jonka tehtävä tulee olemaan rutiininomaiset hallinnolliset tehtävät, ei poliittiset linjanvedot. Vaalien ajankohta riippuu siitä miten vahvan mandaatin teknokraattihallituksen vetäjä Cottarelli (ex-IMF) maan parlamentilta lähipäivinä saa. Pidämme elo- tai syyskuuta todennäköisimpänä ajankohtana.

Markkinat hermoilevat tilanteesta ja pääsyy on se, että Italian euroero saattaa hyvinkin nousta keskeiseksi teemaksi uusissa vaaleissa, koska mistäpä muusta populistit saisivat bensaa liekkeihinsä kuin siitä, että heidän hallituksensa kaadettiin jo ennen sen nimittämistä. Vähän ehdittiin jo tuudittautua siihen, että euroeroteema oli jo kuopattu, mutta nyt se tullee tekemään paluun. Ja jos näin käy, tulee se asettamaan luottamuksen koko euroalueeseen uudestaan paineen alle.

Ja jottei turhan helpolla päästäisi, euroskeptiset äänet  saattavat voimistua myös Espanjassa, tosin mielestämme pienemmällä todennäköisyydellä. Sielläkin nimittäin ennenaikaiset vaalit ovat nousseet realistiseksi skenaarioksi pääministeri Rajoyn vähemmistöhallituksen kannatuksen heikentyessä. Hallituksen luottamuksesta äänestettäneen seuraavaksi perjantaina.

Italian ja Espanjan tilanteista on hyvä ymmärtää kuitenkin se, että Espanjassa opposition mielipiteet oikeasta poliittisesta agendasta ovat selvästi hajaantuneemmat kuin Italiassa, joka mielestämme pitää pahimpien skenaarioiden riskit Espanjassa  Italiaa alhaisempina.

Markkinat ovat reagoineet kaikkeen tähän voimakkaalla turvasatamakysynnällä. Saksan 10-v valtionlainan korko on laskenut alkuvuoden 0,50-0,70 % tasoilta nyt jo 0,29 prosenttiin. Italiassa ja Espanjassa korot ovat nousseet voimakkaasti läpi eri maturiteettien. Euro on heikentynyt muita päävaluuttoja vastaan voimakkaasti sitä mukaa kun markkinoiden luottamus euroalueen perusrakenteisiin horjuu. Osakkeet ovat vielä toistaiseksi jaksaneet mielestämme yllättävänkin hyvin. Olemme allokaatioratkaisuissamme hieman keventäneet euroalueen osakkeita osana reagointia nousseisiin poliittisiin riskeihin.

Merkittävää talousdataa ei eilen saatu ja Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian markkinan kiinniolo vaikutti uutisvirtaan selvästi. Tänään agendalla oikeastaan vain USA:n kuluttajaluottamusindeksi. Huomenna vilkkaampaa makrokalenterissa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinoita ei poliittiset ongelmat paljoa kiinnostele
Seuraava
Eilen ei uutta Italiasta, mutta markkinareaktiot voimistuivat